… Τώρα που πέρασε κάπως η μόδα της δίαιτας χωρίς γλουτένη, όσοι πραγματικά πρέπει να την αποφεύγουμε μετράμε απώλειες. On line μαγαζιά έκλεισαν στερώντας μας πολύτιμες προμήθειες, τα ειδικά ράφια στα σούπερ-μάρκετ λιγόστεψαν κι έχουν, στα μέρη μας τουλάχιστον, όλο και μικρότερη ποικιλία ενώ και μεγάλες αλυσίδες στις οποίες είχαμε εναποθέσει τις λιγοστές ελπίδες μας μάλλον δε μας θεωρούν αξιόλογο target group και μας ξεφορτώνονται με δυο αλεύρια και τρία μπισκότα.
Κι έτσι, εγώ τουλάχιστον έμασα το νου μου και επικεντρώθηκα στις προσπάθειές μου …
Κέικ μπανάνα χωρίς γλουτένη
υλικά:
280 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
(για όλες τις χρήσεις)
1 κουτ. τσαγιού ξανθανικό κόμμι
(συνήθως περιέχεται στο αλεύρι χωρίς γλουτένη)
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
1/2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
112 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
2 αυγά
1 βανίλια
150 γρ. γιαούρτι
2 γινωμένες ή παραγινωμένες μπανάνες
Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι, το ξανθανικό κόμμι αν χρειάζεται, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, τα αυγά και τη βανίλια.
Μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Λιώνουμε με πηρούνι τις μπανάνες, τις προσθέτουμε και ανακατεύουμε διπλώνοντας απαλά με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ ή τη ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε τη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.
Δοκιμάζουμε αν βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε το κέντρο του κέικ.
Σε περίπτωση που είναι υγρή, ψήνουμε για λίγο ακόμη.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά πριν το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου