Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Γαρίδες σαγανάκι …

… Λίγο καλοκαίρι ακόμα αποφάσισε να μας κεράσει ο καιρός. Μπορεί να ψύχραναν τα βραδάκια αλλά οι μέρες είναι ζεστές, ο ήλιος καυτός, ο ουρανός ανέφελος. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι, αλλά εγώ καθόλου. Σαν τη Ζυράννα Ζατέλη "… Οι βλέψεις μου είναι στο φθινόπωρο, στις συννεφιές που επίκεινται, στις πρώτες βροχές - αν και σπανίζουν πλέον, εννοώ οι καλές και αναγκαίες βροχές, εκείνες οι αρχοντικές βροχούλες. Ανοίγει η καρδιά μου στην κακοκαιρία, αισθάνομαι στο στοιχείο μου".
Ακόμη κι έτσι όμως, αξίζει να γιορτάσουμε αυτό το καλοκαίρι μπόνους. Με τον τρόπο που μας αρέσει περισσότερο, δηλαδή μαγειρικώς. Βγάζοντας από τον καταψύκτη τις μεγάλες γαρίδες που κρατήσαμε για μια ξεχωριστή μέρα. Μόνο που κάθε μέρα είναι ξεχωριστή οπότε γιατί να περιμένουμε;
Α, και κάτι ακόμη. Τον Αύγουστο που μου χρωστάς τον ξέχασες. Θυμήσου το Σεπτέμβρη …



Γαρίδες σαγανάκι


IMG_20180824_135448


υλικά:
12 μεγάλες γαρίδες
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
πελτές τομάτας στη μύτη του κουταλιού
ένα σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
1 κουταλιά βούτυρο με σκόρδο

βαρελίσια φέτα





Η σάλτσα στο δικό μας σαγανάκι είναι η απλούστερη δυνατή. Και η ευκολότερη επίσης. Δεν έχει ούτε κρεμμύδι ούτε σκόρδο κάτι που την κάνει πιο ελαφριά και εύπεπτη. Νοστιμιά και άρωμα της δίνει το βούτυρο με σκόρδο, στο οποίο ροδίζουμε τις γαρίδες.




Πλένουμε τις γαρίδες και κανονικά τις καθαρίζουμε είτε ολόκληρες είτε μόνο το σώμα τους. 

Αφαιρούμε δηλαδή το κέλυφος αφήνοντας το κεφάλι, αφαιρούμε τα πόδια, την ουρά και το εντεράκι τους.

 Εμείς τις βάλαμε ολόκληρες για να κερδίσουμε όσο περισσότερη γεύση στη σάλτσα μπορούμε. 

Το καθάρισμα είναι πιο δύσκολο αφού οι γαρίδες κολυμπάνε στη σάλτσα, μπορεί όμως να είναι και διασκεδαστικό.

Ζεσταίνουμε σε γουώκ 1-2 κουταλιές λάδι μαζί με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. 

Βάζουμε προσεκτικά τις γαρίδες και τις αφήνουμε 3΄-4΄ να αλλάξουν χρώμα. 

Τις γυρνάμε με προσοχή να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά και σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο.



IMG_20180824_130800IMG_20180824_131117IMG_20180824_131017

 

Βγάζουμε τις γαρίδες σε πιάτο, συμπληρώνουμε λίγο λάδι στο γουώκ και ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ. 

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα καπακωμένη για 15΄-20΄.

          
 

IMG_20180824_131357IMG_20180824_133856



Βάζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν μαζί με τη σάλτσα για άλλα 5΄.



IMG_20180824_133950
IMG_20180824_134454



Προσθέτουμε τη φέτα κομμένη σε κυβάκια και ανακατεύουμε απαλά.  

Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν λυώσει εντελώς η φέτα.



IMG_20180824_134618
IMG_20180824_135107IMG_20180824_135118



Σερβίρουμε.

    

IMG_20180824_135312[3]IMG_20180824_135443
IMG_20180824_135433
 

IMG_20180824_135455




Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με 1 επιπλέον κουταλιά λάδι και να αγνοήσουμε τη φέτα ή να την αντικαταστήσουμε με μη γαλακτοκομικό προϊόν για μια νηστίσιμη συνταγή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου