Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Αρνάκι καπαμάς με πατάτες …

…In medias res, όπως καλώς γνωρίζουμε όλοι εμείς που κάναμε λατινικά στο λύκειο - κι ακόμη καλύτερα εγώ που πήγα και στο κλασσικό, θα πει από τη μέση των πραγμάτων. Είναι όρος που περιγράφει την αφηγηματική πρακτική του να ξεκινάς μια ιστορία από τη μέση, δημιουργώντας στην πορεία τις ευκαιρίες να αφηγηθείς τα ήδη διατρέξαντα.
Κι εγώ in medias res την ξεκίνησα τη σημερινή συνταγή. Από τη Λακωνία έρχεται κι έχει και κανέλλα παρεμπιπτόντως κι όνομα τρανταχτό: αρνάκι καπαμάς με πατάτες. Αρνί τρώμε κάθε που φυτρώνει το θαλασσινό τριφύλλι, μπορεί και αραιότερα, γι’ αυτό θεώρησα τον καπαμά μια εξαιρετική ευκαιρία να φύγει από τον καταψύκτη το αρνί που είχε περισσέψει από το Πάσχα. Και καθόλου δε ντρέπομαι. Θα γράψω τη συνταγή όπως είναι κανονικά αλλά θα συμμετάσχω από τη δεύτερη πράξη του έργου και μετά …



Αρνάκι καπαμάς με πατάτες



IMG_20180913_145323



υλικά:     
1 κιλό αρνί μπούτι    
6-8 πατάτες
1 μεγάλη γινωμένη ντομάτα και 250 γρ. τοματοχυμός
ή 3-4 γινωμένες ντομάτες
1 μικρό κανελλόξυλο
μια πρέζα ζάχαρη
1 λεμόνι






Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε, το αλατοπιπερώνουμε και το περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού. 

Το αφήνουμε να σταθεί 1 ώρα.

Ζεσταίνουμε λάδι ανάλογα με τον τρόπο μαγειρικής και διατροφής μας (από 3-4 κουταλιές μέχρι το μισό φλυτζάνι της αρχικής συνταγής) και ροδίζουμε το κρέας.




IMG_20180913_103932 
IMG_20180913_103937
IMG_20180913_104229



Προσθέτουμε τη ντομάτα, το κανελλόξυλο και, αν το συνηθίζουμε, μια πρέζα ζάχαρη. 

Ρίχνουμε ζεστό νερό να σκεπαστεί σχεδόν το κρέας, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40΄.



IMG_20180913_104402
IMG_20180913_104509



Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε πρώτα στη μέση κι ύστερα σε 2 ή 3 κομμάτια το κάθε μισό.



IMG_20180913_111524
IMG_20180913_111700



Τις ρίχνουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο ζεστό νερό. 

Βράζουμε για άλλα 30΄ περίπου ή μέχρι να γίνουν το κρέας και οι πατάτες. 

Προς το τέλος του μαγειρέματος ελέγχουμε την ποσότητα του υγρού και αν θέλουμε πιο πηχτή τη σάλτσα δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το περίσσιο υγρό.



IMG_20180913_111724IMG_20180913_111748IMG_20180913_125459IMG_20180913_132221



Σερβίρουμε.



IMG_20180913_145334








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου