… Τους καταλαβαίνω αυτούς που φοβούνται να μαγειρέψουν ψάρια. Τους καταλαβαίνω αλλά δεν τους δικαιολογώ. Διότι οι φόβοι τους είναι αβάσιμοι και οι δυσκολίες που προβάλλουν αμελητέες.
Και εξηγούμαι. Τα πού να τρέχω τώρα να βρω ψάρια, κομμένα. Τα βρίσκουμε πανεύκολα πια, σε λαϊκές, σούπερ-μάρκετ, ψαράδικα, ακόμη και στις εθνικές οδούς - αρκεί να πετύχουμε βέβαια The day the fish came out.
Το είναι μπελάς το καθάρισμα κι εγώ δεν έχω ιδέα, τ’ ακούω βερεσέ. Το καθάρισμα των ψαριών δε μας τρομάζει πια. Εκτός από τα εκατοντάδες βιντεάκια με οδηγίες, μπορούμε να ζητήσουμε να μας τα καθαρίσουν στο σημείο πώλησης και καθαρίσαμε.
Και φτάνουμε έτσι στον κυρίαρχο φόβο που είναι το μαγείρεμα. Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν επιχειρήματα. Η ψαρίλα που κάνει τις λεγεώνες των γάτων της περιοχής να πολιορκούν την πόρτα μας, το τρομαχτικό καυτό λάδι που πιτσιλάει, τα αλεύρια που σκορπίζονται παντού, το γύρισμα των ψαριών πάνω απ’ τα τηγάνια της κολάσεως, όλα σκηνές βγαλμένες απ’ τα θρίλερ του Σαββάτου.
Κακώς όμως έχουμε εξαρχής ταυτίσει τα ψάρια με το τηγάνισμα, άντε και με τη σχάρα στις ψαροταβέρνες.
Δε θέλω να στο πω απότομα και να σε σοκάρω, αλλά τα ψάρια μαγειρεύονται κιόλας. Αποδεδειγμένα. Κι υπάρχουν συνταγές που μπορεί να φτιάξει κι ο πιο άσχετος από κουζίνα, χωρίς μπελά, κόπο, μυρωδιές και ατσαλιά και κυρίως χωρίς καμιά πιθανότητα αποτυχίας …
Σαρδέλες ριγανάτες στο φούρνο
υλικά:
700 γρ. σαρδέλες
3-4 μέτριες ντομάτες
χοντρό αλάτι
ρίγανη
Για να καθαρίσουμε τις σαρδέλες αφαιρούμε το κεφάλι τραβώντας το με το χέρι μας και βγάζοντας μαζί και τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε τις σαρδέλες κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ισόπαχες ροδέλες.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και σκορπίζουμε λίγο χοντρό αλάτι.
Αραδιάζουμε τις σαρδέλες εναλλάσσοντας κεφάλι και ουρά για ομοιόμορφη κατανομή και ψήσιμο.
Πασπαλίζουμε και τις σαρδέλες με χοντρό αλάτι.
Αν έχουμε χρόνο, τις αφήνουμε να σταθούν στο ταψί αλατισμένες για μισή ώρα περίπου.
Αρωματίζουμε με ρίγανη.
Aπλώνουμε πάνω στις σαρδέλες τις ροδέλες της ντομάτας.
Μ’ αυτό τον τρόπο δίνουμε περισσότερη γεύση στο φαγητό, προφυλάσσουμε τις σαρδέλες κατά τη διάρκεια του ψησίματος κι έχουμε στο τέλος από τους χυμούς της ντομάτας, των ψαριών και το λάδι ένα νόστιμο ζουμάκι.
Ρίχνουμε και πάνω από τις ντομάτες λίγο χοντρό αλάτι, ρίγανη και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήμουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄.
Γυρίζουμε το ταψί τα πίσω μπρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄ περίπου.
Προς το τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία του θερμού αέρα για πιο ξεροψημμένο φαγητό.
Σερβίρουμε.
Θα μπορούσε κάποιος και χωρίς να είναι ποιητής να ισχυριστεί ότι αυτές δεν είναι σαρδέλες ριγανάτες, είναι σαρδέλες με ντομάτες. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να βάλουμε και λιγότερες ντομάτες, γίνονται όμως τόσο νόστιμες και περιζήτητες που πάντα υπερβάλλουμε στη δοσολογία.