… Ανοιχτά παράθυρα επιτέλους, κλειστές ομπρέλες, ανοιχτές μπαλκονόπορτες να μπει το καλοκαίρι, ανοιχτές καρδιές, ανοιχτά σάντουιτς …
Ανοιχτό σάντουϊτς με σαλάτα σολομού
υλικά:
1 κόκκινο κρεμμύδι
1/4 κούπας χυμός λεμονιού ή λευκό ξύδι
1/2 κουτ. τσαγιού αλάτι
1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
1/2 κούπα σέλερυ σε ροδέλες
1 κουταλιά ξανθές σταφίδες κομμένες
1/4 κούπας τυρί κότατζ
2 κούπες σολομός (ή τόνος)
ψωμί ολικής άλεσης
λίγη ρόκα ή βαλεριάνα
Ξεκινάμε φτιάχοντας ένα γρήγορο τουρσί με το κρεμμύδι.
Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε μπωλ μαζί με το λεμόνι ή ξύδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 30΄.
Βάζουμε σε μπωλ τις σταφίδες, το σέλερυ (εμείς το αντικαταστήσαμε με αγγούρι σε κυβάκια) και τα καρύδια.
Προσθέτουμε το κότατζ που παίζει το ρόλο μαγιονέζας και δένει τα υπόλοιπα υλικά, δίνοντας κρεμώδη υφή, καλή πρωτεΐνη και ελάχιστα λιπαρά.
Νοστιμίζουμε με 1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Σολωμό είχαμε ένα κεφάλι και μια ουρά.
Αντί για το συνηθισμένο μας ατμομάγειρα, αυτή τη φορά τον έβαλα σε πυρίμαχο σκεύος με αλάτι, πιπέρι και λίγο άσπρο κρασί.
Στο φούρνο για 20΄ περίπου κι ύστερα γι άλλα 5΄ στη λειτουργία του αέρα να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί.
Ξεψαχνίζουμε το σολομό και τον σπάμε με πηρούνι σε μικρότερα κομμάτια.
Τον προσθέτουμε στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και ανακατεύουμε.
Μπορούμε να φτιάξουμε αποβραδίς τη σαλάτα, να την αφήσουμε στο ψυγείο και να συναρμολογήσουμε τα σάντουιτς την επόμενη μέρα.
Φρυγανίζουμε ελαφρά το το ψωμί, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε σε κάθε φέτα 2-3 κουταλιές σαλάτα.
Συνεχίζουμε με λίγο ή περισσότερο κρεμμύδι τουρσί.
Τελευταία βάζουμε τα φύλλα ρόκας, βαλεριάνας, ακόμη και τρυφερό σπανάκι.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου