Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Φαγητά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι …

… Πού να ψάχνεις τώρα τα άπαντα ή τα χάιλαϊτς της χριστουγεννιάτικης μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής. Άσε, τα βρήκα εγώ και τα συμμάζεψα, να βολευτούμε όλοι. 
Κάναμε το κουμάντο μας για τα γλυκά των γιορτών και μπορούμε απερίσπαστοι ν’ ασχοληθούμε τώρα με τα φαγητά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι επιλογές εκατοντάδες αλλά για να μη χαθούμε, ξεχωρίσαμε φαγητά που μπορεί να είναι από λίγο μπελαλίδικα μέχρι πανεύκολα κι από λιγάκι ακριβά μέχρι πάμφθηνα. Δεν απαιτούν παράξενα, δυσεύρετα ή πανάκριβα υλικά και μπορούν να μαγειρευτούν κι από όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την κουζίνα, αρκεί να έχουν διάθεση να προσπαθήσουν.
Διότι, όπως λέει κι η Μήτση Κωνσταντάρα στης Ζήλειας τα καμώματα, το σπιτικό είναι πάντα πιο γλυκό …


Χριστουγεννιάτικα φαγητά

107_2069ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
IMG_8023IMG_7459



Και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Μας αρέσει δε μας αρέσει, το φαγητό των Χριστουγέννων είναι η
γαλοπούλα. Κι αυτά τα περί ξενόφερτου εγώ τ’ ακούω βερεσέ. Ιδίως από τύπους που πίνουν όλη μέρα coca-cola και ποστάρουν στα σόσιαλ. Γαλοπούλες υπήρχαν στα χωριά μαζί με τα υπόλοιπα πουλερικά, ο Λασκαράτος γράφει συχνά για τις κλοπές τους στα Επτάνησα απ’ τους μάγκες της εποχής κι η φράση “τους πάνε σαν τα γαλόπουλα με το καλάμι” επανέρχεται σχεδόν πάντα προεκλογικά.

Κλασσική λοιπόν η γαλοπούλα και παραδοσιακή πια μετά από τόσες δεκαετίες μαγειρέματος, γεμιστή με κιμά, κάστανα και κουκουνάρια.

 

107_2069

 

Αν παρόλα αυτά την προσπερνάμε ως ακριβή, ξενική ή δύσκολη, αλλά επιμένουμε στα πουλερικά, υπάρχει ο κόκκορας με χυλοπίτες στη γάστρα,

 

ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

ή, ακόμη πιο απλά και λιτά, ένα κοτόπουλο κοκκινιστό με τραχανά.

 

SAM_4143

 

Αν προτιμάμε το χοιρινό, υπάρχει το παραδοσιακό χοιρινό με σέλινο,

 

ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

 

ή το χοιρινό με κυδώνι και δαμάσκηνα,

 

IMG_7469

 

 

ΚΟΝΤΙΝΟ

 

ή απλά στο φούρνο με πατάτες.

 

ΣΤΟ ΤΑΨΙ

 

Το μοσχάρι δεν πολυσυνηθίζεται τα Χριστούγεννα αλλά ταιριάζει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαγειρεμένο στη γάστρα με κυδώνια.

 

IMG_7359

 

Για όσους δεν μπορούν χωρίς αρνί  - και προτιμώ να μην πω τίποτα χρονιάρες μέρες για όλους αυτούς που πάνε να μας κάνουν με το ζόρι έθιμο το να τρώμε αρνί χριστουγεννιάτικα-προτιμότερο θα ήταν ίσως ένα γιουβέτσι με πρόβειο.

 

ΨΗΜΕΝΟ

 

Αν πάλι μας αρέσουν τα κυνήγια ή τα ιδιαίτερα κρέατα εκτροφείου, σταθερή αξία παραμένει ένα αγριογούρουνο στιφάδο,

 

IMG_7459

 

ένας λαγός κρασάτος στο φούρνο,

 

ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

ή τα ορτύκια σε σάλτσα κρασιού.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

 

Κι ίσως ένας φασιανός με κόκκινο κρασί και λαχανικά.


ΕΤΟΙΜΟΣ 2

 


Πιο εύκολο να βρεθεί, ελαφρύ, υγιεινό κι ευκολομαγείρευτο είναι το κουνέλι.
Με τσίπουρο και δεντρολίβανο,

 

 

μαγειρευτό στην κατσαρόλα,

 

IMG_8023

 

ή στη γάστρα με πατάτες.

 

IMG_6674

 

 Ό,τι κι αν διαλέξουμε να μαγειρέψουμε, φροντίζουμε πάντα να κάνουμε εγκαίρως τις προμήθειές μας για να βρούμε καλές τιμές και αντίστοιχα καλή ποιότητα. Προτιμάμε τη λαϊκή αγορά κι έχουμε κατά νου ότι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα οι τιμές στα πράσα, το σέλινο, το λάχανο και τις πατάτες τραβούν την ανηφόρα. Μμπορούμε πάντα να ψωνίζουμε κρέας όταν το βρίσκουμε σε προσφορά και να το διατηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου