… Ο κορμός έχει ζόρι. Και για τον ξυλοκόπο και για το ζαχαροπλάστη. Πόσο μάλλον για μια ταπεινή οικοκυρά. Από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά των Χριστουγέννων ο κορμός, πανέμορφος με τα κλαριά, τα φυλλαράκια και το χιόνι του, φέρνει έναν αέρα ευρωπαϊκό και μια γλύκα αλλιώτικη απ’ των παραδοσιακών γλυκών.
Τον έφτιαξα παλιότερα κι ήμουν έτοιμη να το ξαναεπιχειρήσω φέτος, όταν έπεσα πάνω σε μια ιταλική συνταγή που συνδυάζει κορμό και γλύκισμα σαλάμι.
Και θα γλυτώσω απ’ το παντεσπάνι και το μπελά του και θα πρωτοτυπήσω και θα τη βγάλω καθαρή στο γιορτινό τραπέζι χωρίς να φάω τη μισή μέρα με το γλυκό – γιατί την υπόλοιπη θα τη φάω σίγουρα με τα υπόλοιπα.
Όσο για τη γεύση του, πιστεύω ότι ο συνδυασμός μασκαρπόνε, μπισκότων και λευκής σοκολάτας θα αποδειχθεί ακαταμάχητος …
Κορμός σαλάμι με λευκή σοκολάτα
υλικά:
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
20 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
130 γρ. μπισκότα σοκολάτας
200 γρ. λευκή κουβερτούρα
200 γρ. μασκαρπόνε
3 κουταλιές ρούμι ή κονιάκ
100 γρ. μαντολάτο
Για τη διακόσμηση:
κακάο σκόνη
Λυώνουμε τη σοκολάτα σε χαμηλή θερμοκρασία στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί.
Χτυπάμε μαζί το βούτυρο, την άχνη, το ποτό και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και τη λυωμένη σοκολάτα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα μπισκότα. Αν χρειαστεί, τα κοσκινίζουμε για να απομακρύνουμε ψίχουλα που θα χαλάσουν την υφή του γλυκού.
Κόβουμε σε κομμάτια και το μαντολάτο. Προσθέτουμε μπισκότα και μαντολάτο στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄.
Απλώνουμε το μείγμα, πριν κρυώσει πολύ και σφίξει, σε αλουμινόχαρτο και του δίνουμε σχήμα κορμού ή σαλαμιού.
Προσέχουμε να κάνουμε το ρολό αρκετά χοντρό για να θυμίζει κορμό και όχι κλαδί όπως ο δικός μου.
Τυλίγουμε καλά και με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ή, ακόμη καλύτερα, για ολόκληρη τη νύχτα.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε κακάο με τον αχνορίχτη καλύπτοντας το γλυκό με κακάο απ’ όλες τις πλευρές.
Διακοσμούμε και στολίζουμε χριστουγεννιάτικα τον κορμό.
Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε χοντρές φέτες, αφού το αφήσουμε 15΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Για μια πιο γλυκειά και χιονισμένη εκδοχή, το πασπαλίζουμε και με ζάχαρη άχνη.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου