… Αυτά τα αυγά κακώς τα λένε σκωτσέζικα. Δεν είναι ούτε καρώ ούτε τσιγκούνικα. Ούτε και σκωτσέζικα. Διότι είναι ιταλικά. Όπως η Ιταλίδα ήταν απ’ την Κυψέλη, έτσι κι αυτά τα σκωτσέζικα είναι απ’ την Ιταλία.
Αυγά σκωτσέζικα υπάρχουν και είναι και διάσημα. Ντύνονται με περίβλημα από κιμά λουκάνικου, πανάρονται δυο φορές και τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι. Οι Σκωτσέζοι τα τρώγαν για πρωινό – ένα ελαφρύ, υγιεινό πρωινό για το ξεκίνημα της μέρας – και υπάρχουν πάντα στα καλάθια του πικνίκ και στα πάρτυ που σέβονται τον εαυτό τους.
Η ιταλική παραλλαγή αντικαθιστά τον κιμά λουκάνικου με ρυζότο. Ως ιδέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ως αποτέλεσμα; Curse me kilts, blast me bagpipes, scratch me scots, tear me tartan …
Σκωτσέζικα αυγά (σε ιταλική παραλλαγή)
υλικά:
6 αυγά
1 συσκευασία για ριζότο με τυριά ή
ρυζότο σπιτικό
1 αυγό
40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
Για το πανάρισμα:
αλεύρι
2 αυγά
τριμμένη φρυγανιά
Βράζουμε τα αυγά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄, για να γίνουν σφιχτά. Τα στραγγίζουμε, τα περνάμε από κρύο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε το ρυζότο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία ή σύμφωνα με οποιαδήποτε συνταγή, προτιμώντας ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Ρίχνουμε στο ρυζότο ένα αυγό, το τριμμένο τυρί, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι. Το ρύζι πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό και κολλώδες για να μη διαλυθεί στο τηγάνισμα.
Καθαρίζουμε τα αυγά. Βάζουμε στο χέρι μας μια ποσότητα ρυζιού, την ανοίγουμε πάνω στην παλάμη μας και βάζουμε επάνω το αυγό. Κλείνουμε το ρύζι γύρω από το αυγό και το πλάθουμε ελαφρά δίνοντάς του κυλινδρικό σχήμα.
Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε το πανάρισμα. Χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε βαθύ μπωλ. Βάζουμε σε ένα πιάτο αλεύρι και σε άλλο την τριμμένη φρυγανιά.
Περνάμε τα αυγά από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά, προσέχοντας να καλυφθούν καλά. Τα ξαναπερνάμε από το αυγό και τη φρυγανιά, για να γίνει πιο παχύ το πανάρισμα.
Τηγανίζουμε τα σκωτσέζικα αυγά σε άφθονο σπορέλαιο, γυρνώντας τα 1-2 φορές για να κάνουν παντού μια τραγανή κρούστα.
Σερβίρουμε αμέσως, προαιρετικά με σάλτσα ντομάτας.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου