… Άλλος πάει στην Πρέβεζα για καφέ. Άλλος πάει στο Μέτσοβο για κοντοσούβλι. Άλλος πάει στο Ριάχοβο για κρομμύδια.
Εγώ πάω στα Γρεβενά για κολοκύθα.
Καθένας με την τρέλλα του κι εγώ με την ομπρέλα μου. Διότι, εκτός των άλλων, είχε παλιόκαιρο τη μέρα που την ψώνισα. Ούτε οι βροχές όμως, ούτε η ομίχλη, ούτε η ορατότης μηδέν στην Εγνατία με εμπόδισαν.
Φέτος ήμουν αποφασισμένη να φτιάξω επιτέλους κολοκύθα αρίδα. Ακόμη κι αν αυτό απαιτούσε να φτάσω μέχρι τα Γρεβενά και να πάρω σβάρνα όλους τους πάγκους της λαϊκής μέχρι να εντοπίσω τις ηρωικές εκείνες γυναίκες που έβγαλαν με την αρίδα κιλά ολόκληρα κολοκύθα, τα πέρασαν απ’ τον ασβέστη και τα απέδωσαν λευκά και άσπιλα στην κοινωνία. Απ’ όλες αγόρασα κι όλες τις ρώτησα για τη συνταγή.
Άλλες την έβραζαν κι άλλες τη ζεμάταγαν, όλες όμως την άφηναν στο ξυνό πριν τη βράσουν. Μπελαλίδικο γλυκό η κολοκύθα, ακόμη κι αν την πάρεις κομμένη κι ασβεστωμένη. Φτάνει όμως να δεις τα χρυσαφιά μπουκλάκια να γυαλίζουν στο σιρόπι τους, για να ξεχάσεις αμέσως το γλυκό τους βάσανο …
Κολοκύθα αρίδα γλυκό του κουταλιού
υλικά:
1,5 κιλό κολοκύθα αρίδα
2 κιλά ζάχαρη
4-5 ποτήρια νερό
1 κουταλιά ξυνό
1 κλαράκι αρμπαρόριζα
1-2 κουταλιές μέλι
χυμός από μισό λεμόνι
Η κολοκύθα που αγόρασα ήταν περασμένη από τον ασβέστη και συνέχισα τη διαδικασία από εκείνο το στάδιο και μετά.
Βράζουμε μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε την κολοκύθα και την αφήνουμε να βράσει για 3΄.
Τη στραγγίζουμε, την ξεπλένουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλες 2 φορές.
Στραγγίζουμε για τρίτη φορά την κολοκύθα και τη βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό που να τη σκεπάζει και στο οποίο έχουμε διαλύσει το ξυνό.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και, μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε την κολοκύθα και την αρμπαρόριζα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κολοκύθα να σιγοβράσει για 20΄.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να μείνει όλη τη νύχτα στο σιρόπι και να βγάλει η κολοκύθα τα υγρά που τυχόν έχει κρατήσει.
Την επόμενη μέρα ρίχνουμε στο γλυκό το μέλι και το ξαναβράζουμε όσο χρειαστεί για να δέσει το σιρόπι (από 10΄ έως 20΄).
Βάζουμε την κολοκύθα σε αποστειρωμένα βάζα.
Πρώτα όμως τρατάρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου