… Οι Μανδαρίνοι ήταν ανώτατοι αξιωματούχοι της Κίνας. Το μανταρίνι είναι ανώτατος αξιωματούχος των εσπεριδοειδών.
Χωρίς να κλέβει την αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του πορτοκαλιού, συμπυκνώνει τις ίδιες βιταμίνες, τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες σε μέγεθος τσέπης και με αξεπέραστη γλύκα και άρωμα.
Κι όταν μπει σε κέικ, σε ταξιδεύει με την πρώτη μπουκιά στο ονειρικό μέρος with tangerine trees and marmelade skies …
… σε πλημμυρίζει αιθέριο άρωμα, νοστιμιά και απόλαυση τόσο, που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τη θέση της φετεινής βασιλόπιτας ...
Κέικ με ολόκληρα μανταρίνια και σιρόπι μανταρινιού
υλικά:
160 γρ. ζάχαρη
220 γρ. αλεύρι
3 αυγά
90 γρ. μαργαρίνη/βούτυρο
10 γρ. κορν φλάουρ
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
130 γρ. μανταρίνια ολόκληρα
Για το σιρόπι:
100 γρ. χυμός μανταρινιού
70 γρ. ζάχαρη
Μαλακώνουμε τη μαργαρίνη στα μικροκύματα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα πολτοποιούμε στο multi μαζί με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ, βάζουμε 2 πρέζες αλάτι και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στη ζύμη, εναλλάξ με τα πολτοποιημένα μανταρίνια.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο, ή με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30΄, ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄, σκεπάζοντας την επιφάνεια του κέικ με αλουμινόχαρτο.
Ξεφουρνίζουμε το κέικ, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, το βάζουμε σε σχάρα και το τρυπάμε πολλές φορές με οδοντογλυφίδα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι σιγοβράζοντας για 5΄ τα υλικά του και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα, ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά και το αφήνουμε να τραβήξει.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου