… Διαβάζετε, διαβάζετε, έλεγε ο βιβλιοπώλης Μιχαλακόπουλος στην Ωραία του κουρέα, η ανάγνωση οξύνει τον νουν.
Το ξέρω ότι ξύνει το νου, απαντούσε εκείνη, αλλά πού καιρός για τέτοια.
Η ανάγνωση όμως δεν οξύνει μόνο τον νου. Κάνει καλό και στην υγεία, ιδίως αν διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε.
Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα οι ετικέτες των μπισκότων. Μια ματιά στα συστατικά τους, που μπορεί πολλούς να τους αφήσει από καταμπερδεμένους έως παγερά αδιάφορους, σ’ εμένα είχε τις εξής συνέπειες, κατά σειράν εμφανίσεως.
Πρώτα τρομοκρατήθηκα. Φοινικέλαιο, φοινικόλιπος, πλήρως ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά, βαμβακέλαιο, μπόλικη ζάχαρη μαζί με γλυκόζη και φρουκτόζη, θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά -όλα μαζί να βάζουν το λιθαράκι τους στο μελλοντικό δρόμο για την παχυσαρκία ή τα προβλήματα υγείας που οφείλονται στην κακή διατροφή.
Ύστερα, προβληματίστηκα. Τι ταΐζουμε τα παιδιά μας, Νίκο Τσιαμτσίκα; Ελαφρά τη καρδία και υποχωρώντας συχνά στην ευκολία, τη γκρίνια ή την επιμονή τους; Το ξέρω ότι ένα μπισκοτάκι δε βλάπτει, όμως τα πολλά μπισκοτάκια σε συνδυασμό με πολλά άλλα ετοιμάκια και ευκολάκια όλο κι επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Συνέπεια τρίτη και φαρμακερή. Ντράπηκα. Γιατί τα μπισκότα είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά. Κάποια μάλιστα, δεν απαιτούν πάνω από μισή ώρα …
Μπισκοτάκια με φουντούκι
υλικά:
125 γρ. λυωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. φουντούκια αλεσμένα
115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
Χτυπάμε μαζί το βούτυρο/μαργαρίνη με την άχνη ν’ αφρατέψουν και ρίχνουμε τα αλεσμένα φουντούκια.
Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα και αρωματίζουμε με τη βανίλια.
Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο κορνέ με φαρδειά μύτη σε σχήμα αστεριού.
Στρώνουμε δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνουμε με το κορνέ μπισκότα με μέγεθος περίπου 2,5 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 8΄ περίπου. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Είναι τραγανά, αέρινα και φουντουκένια, εθιστικά αλλά ελαφριά, και διατηρούνται για καιρό σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου