… Κρύο καιρός για δύο, λένε οι ρομαντικοί ή οι πονηρούληδες.
Εγώ πάλι λέω κρύο καιρός για τραχανά.
Τι καλύτερο από ένα πιάτο θερμαντικό και τονωτικό τραχανά, χορταστικό και θρεπτικό; Σήμερα όμως δε θα περιοριστώ στο πιο συνηθισμένο του μαγείρεμα.
Θα τον φτιάξω με κοτόπουλο, κυριακάτικα και παραδοσιακά, όπως τον χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά στην Ήπειρο πριν καπελώσουν τα πάντα τα μακαρόνια, το ρύζι και οι πατάτες …
Κοτόπουλο κοκκινιστό με τραχανά
υλικά:
μισό κοτόπουλο ή 2-3 μπουτάκια
1 ποτήρι τραχανάς (εδώ σταρένιος)
1 μεγάλο κρεμμύδι
ντομάτα κονκασέ ή πασάτα
1 μεγάλη κουταλιά ντοματοπελτές
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές σε 3 κουταλιές λάδι. Μόλις αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄-10΄, να γυαλίσει και να μαλακώσει το κρεμμύδι και να πάρει νοστιμιά από το κοτόπουλο.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το περισσότερο πριν ρίξουμε τη ντομάτα και τον πελτέ.
Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί καλά το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κοτόπουλο (30΄-40΄).
Βγάζουμε το κοτόπουλο προσεκτικά για να μη διαλυθεί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση η πλούσια σάλτσα, ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε 2-3 φορές για να μην κολλήσει.
Χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας πού και πού.
Κάθε συσκευασία τραχανά αναγράφει τον απαιτούμενο χρόνο βρασμό, ο οποίος εδώ ήταν περίπου 20΄.
Φροντίζουμε να μείνει το φαγητό με αρκετό υγρό γιατί ο τραχανάς κρυώνοντας θα το τραβήξει.
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις μαζί.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου