… Όταν είσαι νηστικός
και ζητάς και ζητάς
κάτι νόστιμο να φας,
τι ζητάς, τι ζητάς;
Δεν ξέρω αν το πρόλαβες το ανωτέρω τζινγκλάκι κι αν γνωρίζεις την απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα, πάντως η λύση δεν είναι τα ολλανδικά άνθη και τα αλλοδαπής προελεύσεως προϊόντα. Η λύση είναι ελληνική, παραδοσιακή και τρισύλλαβη.
Κα-βουρ-μάς.
Επεξεργασμένο κρέας κι αυτός, πλην όμως άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Δε θα βάλουμε ίσα κι όμοια έναν θρακιώτικο καβουρμά μ' ένα ύποπτα ροζουλί παρασκεύασμα.
Άσε που στον ίδιο χρόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις ένα ατομικό ζαμπονάκι με αυγά, φτιάχνεις ένα χορταστικό και οικογενειακό …
Πιλάφι με καβουρμά
υλικά:
200-250 γρ. καβουρμάς
1 ή 1,5 κούπα ρύζι για πιλάφι (parboiled)
1 κρεμμύδι
1 γινωμένη ντομάτα ή λίγη ντομάτα κονκασέ ή μισό κουτ. γλ. πελτές
2,5 ή 3 κούπες ζεστό νερό ή ζωμός βοδινού
Σε 2 κουταλιές λάδι και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γυαλίσει.
Ρίχνουμε τον καβουρμά και τον σπάμε με το πηρούνι σε μικρότερα κομμάτια.
Μόλις ζεσταθεί ο καβουρμάς, ρίχνουμε το ρύζι και τα σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και ζεστό νερό ή ζωμό, ανάλογα με την ποσότητα ρυζιού που βάλαμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό δεν αλατίζουμε το φαγητό, διαφορετικά αλατοπιπερώνουμε με μέτρο γιατί ο καβουρμάς είναι ήδη καρυκευμένος.
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15΄-20΄, να βράσει το ρύζι και να πιει το ζωμό, προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό ακόμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για λίγο.
Ακόμη καλύτερα, το σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε 5΄ να τραβήξει.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου