Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Πιλάφι με καβουρμά …

Όταν είσαι νηστικός
και ζητάς και ζητάς
κάτι νόστιμο να φας,
τι ζητάς, τι ζητάς;

Δεν ξέρω αν το πρόλαβες το ανωτέρω τζινγκλάκι κι αν γνωρίζεις την απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα, πάντως η λύση δεν είναι τα ολλανδικά άνθη και τα αλλοδαπής προελεύσεως προϊόντα. Η λύση είναι ελληνική, παραδοσιακή και τρισύλλαβη.
Κα-βουρ-μάς.
Επεξεργασμένο κρέας κι αυτός, πλην όμως άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Δε θα βάλουμε ίσα κι όμοια έναν θρακιώτικο καβουρμά μ' ένα ύποπτα ροζουλί παρασκεύασμα.
Άσε που στον ίδιο χρόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις ένα ατομικό ζαμπονάκι με αυγά, φτιάχνεις ένα χορταστικό και οικογενειακό …

 

 Πιλάφι με καβουρμά

  

IMG_2943

 

 υλικά: 
200-250 γρ. καβουρμάς 
1 ή 1,5 κούπα ρύζι για πιλάφι (parboiled) 
1 κρεμμύδι 
1 γινωμένη ντομάτα ή λίγη ντομάτα κονκασέ 
2,5 ή 3 κούπες ζεστό νερό ή ζωμός βοδινού

 

 

 

 Σε 2 κουταλιές λάδι και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γυαλίσει. 

Ρίχνουμε τον καβουρμά και τον σπάμε με το πηρούνι σε μικρότερα κομμάτια. 

Μόλις ζεσταθεί ο καβουρμάς, ρίχνουμε το ρύζι και τα σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄.

 

 SAM_7053 SAM_7054

 


 Προσθέτουμε τη ντομάτα και ζεστό νερό ή ζωμό, ανάλογα με την ποσότητα ρυζιού που βάλαμε.

 Αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό δεν αλατίζουμε το φαγητό, διαφορετικά αλατοπιπερώνουμε με μέτρο γιατί ο καβουρμάς είναι ήδη καρυκευμένος.

Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15΄-20΄, να βράσει το ρύζι και να πιει το ζωμό, προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό ακόμη.

  


SAM_7055 SAM_7078

  


Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για λίγο. 

Ακόμη καλύτερα, το σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε 5΄ να τραβήξει.

Σερβίρουμε.

  


IMG_2941  IMG_2942

 

 

.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου