Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Τάρτα με αγκινάρες και τέσσερα τυριά …

… Πριν και μετά. Αυτές οι διαφημίσεις κυριαρχούσαν σε εφημερίδες και περιοδικά όταν ήμασταν μικρά και θάμπωναν τα αθώα παιδικά μας μάτια, τα άμαθα ακόμη από διαφημιστικά τερτίπια.
Πριν, ντουλάπα τετράφυλλη. Μετά, ντουλαπάκι για τα μπαστούνια του γκολφ.
Πριν, η μούμια του Ραμσή του Β΄. Μετά, η μικρή αδερφή της Σίρλεϋ Τεμπλ.
Πριν, η μπλούζα πατσαβούρα με γράσσο αυτοκινήτου, λάδια μηχανής και καφέδες.
Μετά, χιονάτο κι αγγελικό λευκό, απαλό σαν μετάξι.
Και πάει λέγοντας. Και ψεύδοντας.
Παρόλα αυτά, έτσι θα έπρεπε να είναι και οι φωτογραφίες της σημερινής τάρτας. Πριν, ωμή, έτοιμη να μπει στο φούρνο και να ψηθεί. Και μετά, ψημμένη, χρυσοκόκκινη και λαχταριστή, στο ταψί, σε πιάτα και δίσκους, να σε προκαλεί να μην αφήσεις ούτε ψίχουλο.
Ό
περ και συνέβη. Πέσαμε με τα μούτρα στο φαΐ και δεν αφήσαμε ούτε ψίχουλο. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η τάρτα πέρασε στην αιωνιότητα χωρίς ένα τόσο δα καρέ, ένα κάτι να τη θυμίζει, ήταν αργά για δάκρυα Στέλλα …

 


Τάρτα με αγκινάρες και τέσσερα τυριά

 


SAM_0344

 

υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κονσέρβα αγκινάρες (ή 400 γρ. κατεψυγμένες)
μισό ποτηράκι άσπρο κρασί
100 γρ. τυρί κρέμα
80 γρ. ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά
80 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
50 γρ. καπνιστό τυρί (Βερμίου, τσένταρ, μετσοβόνε)
θυμάρι

1 δόση ζύμη για αλμυρή τάρτα (ή 1 φύλλο έτοιμη ζύμη)

 

 

 


Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για 5΄. 

Στραγγίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στη μέση προσεκτικά για να μη διαλυθούν, και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με το θυμάρι, σβήνουμε με το κρασί και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τη βάζουμε σε ταψί. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το τυρί κρέμα και πασπαλίζουμε με το ημίσκληρο και τη μισή γραβιέρα. Σκορπίζουμε από πάνω τις αγκινάρες με τα κρεμμύδια και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά.

 

 

SAM_0337

 SAM_0339

 SAM_0342

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄-30΄ χρησιμοποιώντας, αν χρειαστεί στο τέλος, μόνο την κάτω αντίσταση του φούρνου για μια καλοψημμένη βάση.

 

 

SAM_0343

 SAM_0345

 

 

Σερβίρουμε αμέσως.

 

 




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου