… Επιτέλους, τι είν' αυτό το ριζότο; Είναι κύριο, δεύτερο, πρώτο; Στην Ελλάδα έχουμε μάθει ρύζια και πιλάφια να συνοδεύουν τα κρεατικά, εκτός από τα παντός είδους –όρυζα, που κατεβαίνουν αυτόνομα στις εκλογές, τουτέστιν σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, πρασόρυζο, μελιτζανόρυζο, κουνουπιδόρυζο, ντοματόρυζο, κολοκυθόρυζο, κι ένα μυδοπίλαφο δώρο.
Οι Ιταλοί σερβίρουν το ριζότο μόνο του και ποτέ ως συνοδευτικό. Ανήκει στα primi, τα πρώτα δηλαδή, ή στα piati unici, πιάτα πλήρη και χορταστικά, αλλά οικονομικά και με λίγα υλικά.
Σε όποια σειρά προτεραιότητας κι αν το βάλουμε πάντως, πιάτα όπως το σημερινό ξεχωρίζουν. Ριζότο είναι, αλλά δεν θέλει σταδιακά την προσθήκη του ζωμού, ούτε συνεχές ανακάτεμα. Όσο για τη νοστιμιά του …
Ριζότο με αγκινάρες, σαλάμι και κουκουνάρι
υλικά:
300 γρ. ρύζι για ριζότο (καρολίνα, αρμπόριο)
7-8 καρδιές αγκινάρας (από κονσέρβα)
1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι
8 φέτες σαλάμι αέρος
κουκουνάρι
λίγο άσπρο κρασί
600-620 γρ. ζωμός κότας
Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, να μαλακώσει και να γυαλίσει (περίπου 10΄). Προσθέτουμε το σαλάμι, σε μικρά κομμάτια, και το κουκουνάρι και τα σωτάρουμε μαζί να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3΄-4΄.
Σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί και ρίχνουμε τις καρδιές αγκινάρας, κομμένες στη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά και προσεκτικά.
Ρίχνουμε το ζωμό, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15΄, τα οποία είναι αρκετά για να βράσει το ρύζι και να απορροφήσει όλο το ζωμό. Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό ή ζωμό και μαγειρεύουμε για 1΄ - 2΄ ακόμη.
Σερβίρουμε το ριζότο αμέσως, είτε σκέτο είτε, ως κλασσικοί Έλληνες, συνοδεύοντας κρεατικά.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου