Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κουνουπιδόρυζο …

New kid on the block.
… Δεν μπορεί να μη θυμάσαι τη διαβόητη συμμορία των –όρυζων, που βρισκόταν σε πόλεμο με τη φαμίλια μας εδώ και πολλά χρόνια. Μεγαλώνοντας συμφιλιωθήκαμε κι όχι μόνο δε μας τρομοκρατεί πια, αλλά μας επισκέπτεται συχνά-πυκνά. Τα πρωτοπαλίκαρα λαχανόρυζο και πρασόρυζο, ήρθαν πολλές φορές φέτος το χειμώνα. Το ντοματόρυζο μας μήνυσε ότι θά ’ρθει μόλις πιάσουν οι ζέστες, το σπανακόρυζο πέρασε κανά-δυο φορές, αλλά η κόρη μας τού ’κλεισε την πόρτα κατάμουτρα και δεν ξαναπάτησε.
Μια μέρα πέρασε και το στερνοπούλι της οικογένειας, που αγνοούσα και την ύπαρξή του ακόμη. “ Κουνουπιδόρυζο ”, μου συστήθηκε ευγενικά. Με ξάφνιασε, μου φάνηκε κάπως παράξενο στην αρχή αλλά τελικά αποδείχθηκε νοστιμούλικο το άτιμο …
  

 

Κουνουπιδόρυζο



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  
     


υλικά:
1 μέτριο κουνουπίδι
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
ζωμός κότας ή λαχανικών ή ζεστό νερό
λίγο άσπρο κρασί




Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο ζεστό νερό, μέχρι να μαλακώσει. 

Ρίχνουμε λάδι και το ρύζι και καβουρντίζουμε, σε μέτρια φωτιά, 3΄-4΄. 

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τον πελτέ που έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό,  αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ζωμό ή νερό τόσο, όσο να σκεπάζει το φαγητό. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18΄-20΄ προσθέτοντας, αν χρειαστεί, και λίγο ακόμη νερό.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου