… Δεν είναι, φίλε, ίδιες ὅλες οἱ γυναίκες.
Ούτε τα λάχανα είναι όλα ίδια. Άλλο το πράσινο, το σφιχτό, που κάνει για λαχανοντολμάδες κλασσικούς και νηστίσιμους, άλλο τα παραπούλια που κάνουν κι αυτά ωραίους ντολμάδες, άλλο το αφράτο άσπρο, το τραγανό, που κάνει για ωμές σαλάτες μαζί με καρότο, αλλά και για μαγείρεμα. Αμαρτία να βγει ο χειμώνας χωρίς ένα χοιρινό με λάχανο, αμαρτία και χωρίς ένα …
Ούτε τα λάχανα είναι όλα ίδια. Άλλο το πράσινο, το σφιχτό, που κάνει για λαχανοντολμάδες κλασσικούς και νηστίσιμους, άλλο τα παραπούλια που κάνουν κι αυτά ωραίους ντολμάδες, άλλο το αφράτο άσπρο, το τραγανό, που κάνει για ωμές σαλάτες μαζί με καρότο, αλλά και για μαγείρεμα. Αμαρτία να βγει ο χειμώνας χωρίς ένα χοιρινό με λάχανο, αμαρτία και χωρίς ένα …
Λαχανόρυζο
υλικά:
1 μικρό άσπρο και αφράτο λάχανο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 μεγάλη κουταλιά τοματοπελτές
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
5 κούπες νερό ή ζωμός
πάπρικα καπνιστή (γλυκειά ή καυτερή)
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, όπως το κόβουμε για σαλάτα.
Αχνίζουμε το κρεμμύδι για 5΄-10΄ σε ζεστό νερό, να μαλακώσει και να γλυκάνει.
Προσθέτουμε λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το λάχανο και ανακατεύουμε να μαραθεί και να πέσει σε όγκο.
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, 1 κούπα ζωμό ή νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Νοστιμίζουμε με πάπρικα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το λάχανο.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά, και συμπληρώνουμε τον υπόλοιπο ζωμό.
Μαγειρεύουμε για άλλα 20΄ περίπου ή μέχρι να βράσει το ρύζι συμπληρώνοντας αν χρειαστεί ζεστό νερό ή ζωμό, καθώς το ρύζι υποφέρει από ακόρεστη δίψα - και πόσο συμπάσχω.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το λαχανόρυζο τρώγεται χλιαρό ή και κρύο.
Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου