… Το Σέσκλο. Νεολιθικός οικισμός στη Θεσσαλία από τον οποίο έχουν μείνει ερείπια αρκετά για να έχουμε μια σχετικά ακριβή εικόνα της εποχής, των εργαλείων, των κατοικιών και της κοινωνίας.
Το σέσκουλο. Λαχανικό από τα παραπεταμένα μας εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που καταδεχόμασταν μόνο άγρια ραδίκια του βουνού, αρμυρίκια της θάλασσας και σταμναγκάθι θαλασσοδαρμένο μέχρι να φτάσει, πρόσφυγας κι αυτό, στα μέρη μας.
Εδώ στην Ήπειρο, τα σέσκουλα τα λέμε παζιά και κατέχουν εξέχουσα θέση στις λαχανόπιτες και τις μπατσαριές μας. Τα βάζουμε και σε μαγειριές με χόρτα τσιγαριαστά, σ’ άλλα μέρη φτιάχνουν μ’ αυτά σεσκουλοντολμάδες και σ’ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία κι η Αμερική, γίνονται γέμιση για παστίτσιο και λαζάνια.
Σ’ ένα αυτοσχέδιο παστίτσιο τα έβαλα κι εγώ, ταπεινό, χωρίς πολλές φιοριτούρες και με ζυμαρικά χωρίς γλουτένη. Παρότι συχνά εμείς οι γλουτενφρί δεν έχουμε και πολλές απαιτήσεις από τα πιάτα, το παστίτσιο ήταν εξαιρετικό. Κι αν κάποιος το βάφτιζε διαιτητικό, χορτοφαγικό ή κάτι εξίσου πιασάρικο, θα γινόταν ανάρπαστο.
Και αόρατο. Όπως και έγινε. Γιατί σκέφτηκα ότι δεν θα ενδιέφερε κανέναν και δε φωτογράφισα ούτε τη διαδικασία ούτε το αποτέλεσμα. Ένα κομμάτι έβγαλα για ενθύμιο. Αρκεί όμως, όπως και τα ερείπια του Σέσκλου, για να φανταστούμε ολόκληρο το τοπίο …
υλικά:
700 γρ. σέσκουλα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
ντομάτα κονκασέ
μαϊντανός, άνηθος
300 γρ. φέτα/ανθότυρο/τυρί cottage
500 γρ. μακαρόνια Νο2 (εδώ χωρίς γλουτένη)
1 μπάλα μοτσαρέλα
Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι (εδώ χωρίς γλουτένη)
500 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
τριμένη γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα, τα ψιλοκόβουμε και τα αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα σωτάρουμε σε 2-3 κουταλιές λάδι.
Ρίχνουμε και τα σέσκουλα και καπακώνουμε για να δημιουργηθεί υγρασία και να πέσουν σε όγκο.
Μόλις μαραθούν, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη ντομάτα και ελάχιστο νερό.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και, μόλις κρυώσουν λίγο, ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε, τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγο γάλα για να αφρατέψουν.
Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια.
Κόβουμε από πάνω με το χέρι μας τη μισή μοτσαρέλα και ρίχνουμε τα σέσκουλα με τη σάλτσα τους.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ καβουρντίζοντας το αλεύρι στη λυωμένη μαργαρίνη για 3΄-4΄ και προσθέτουμε το γάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Καλύπτουμε το παστίστιο με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα ή/και σκορπίζουμε τυρί cottage και μοτσαρέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄.
Στο τέλος του ψησίματος, για να κάνει ωραία κρούστα, χρησιμοποιούμε το γκριλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου