Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Φοκάτσια με έτοιμη ζύμη …

… Ψωμί, τυρί δεν είχαμε … 
Τυρί δηλαδή είχαμε, από ψωμί είχαμε ξεμείνει μια και δεν εφοδιαζόμαστε τακτικά. Βλέπεις, πότε τρώνε ένα καρβέλι αυθημερόν και πότε ψάχνουμε τι να κάνουμε το μπαγιάτικο μετά από δέκα μέρες.
Ένεκα όμως το λαδερόν που το τραβάει το ψωμάκι του, χρειαζόταν κάτι να προσφα
ΐσουν και να συνοδεύσουν τον αρακά. Όμως εμείς, οι βεδουίνοι των ορέων, πρέπει να κάνουμε ολόκληρο ταξίδι διασχίζοντας την έρημο με τις καμήλες μας για να βρούμε τον κοντινότερο φούρνο.
Ευτυχώς είχα λίγο χρόνο στη διάθεσή μου και μια κατεψυγμένη ζύμη για πίτσα …

 

Φοκάτσια με έτοιμη ζύμη


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 



υλικά:
έτοιμη ζύμη με προζύμι (κατεψυγμένη)
χοντρό αλάτι
δεντρολίβανο ή θυμάρι

Για να την εμπλουτίσουμε:
φέτα, ελιές, ντοματίνια, λιαστές ντομάτες, κρεμμύδια

 

 


Αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 20΄-30΄. 

Την ανοίγουμε ελαφρά μέσα σε ταψί με λαδόκολλα και κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνειά της. 

Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Κουνάμε κυκλικά προσπαθώντας να πάει το λάδι στις λακουβίτσες και αρωματίζουμε με δεντρολίβανο αν θέλουμε το άρωμα της αυθεντικής φοκάτσια, ή με θυμάρι αν έχουμε τσακωθεί με το δεντρολίβανο.

 

ΔΑΧΤΥΛΙΕΣ ΜΕ ΛΑΔΙ

ΘΥΜΑΡΙ


Ανάβουμε το φούρνο στους 20-30 βαθμούς κελσίου και τον σβήνουμε μόλις πιάσει τη θερμοκρασία.

Αφήνουμε στο σβηστό φούρνο το ταψί για 30΄, μέσα στα οποία η ζύμη θα αφρατέψει αρκετά. 

Αν δε θέλουμε σπαρτιάτικη τη φοκάτσια σκορπίζουμε στην επιφάνειά της φέτα, ντοματίνια, ροδέλες ελιάς, πιπεριά, λιαστή ντομάτα, ροδέλες κολοκυθιού και πάει λέγοντας.



ΠΛΟΥΣΙΑ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄.

 

ΨΗΜΜΕΝΕΣ

ΣΤΟ ΤΑΨΙ

ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ


 

Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.


 

ΑΝΩΘΕΝ

ΚΟΜΜΑΤΙΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου