Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Τάρτα με σπανάκι και κουκουνάρι …

… Τη βραδιά μου απόψε μη μου τη χαλάς, 
τάρτα με σπανάκι πες μου ότι θα φας, 
όλες τις αρνήσεις και τις απειλές 
αύριο μου τις λες. 

Κατάλαβες; Αντί να φας εσύ και να πεις κι ένα τραγούδι, το λέω εγώ το τραγούδι μπας και σε συγκινήσω η μάνα-Μαρινέλλα.
Μέχρι και ορθογώνια φόρμα για τάρτα αγόρασα,μήπως αλλάξει το γούρι και δεήσεις να φας και λίγο σπανάκι. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω εκτός από το να παίξω το τελευταίο μου χαρτί επιστρατεύοντας ως δόλωμα το κουκουνάρι …

 

Τάρτα με σπανάκι και κουκουνάρι



IMG_6726

 

υλικά:
400 γρ. σπανάκι
250 γρ. μασκαρπόνε ή άλλο μαλακό λευκό τυρί
3-4 κουταλιές γάλα
2 αυγά
30 γρ. κουκουνάρι
6 κουταλιές ψιλοτριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο

2 φύλλα σφολιάτας

 

 



Πλένουμε το σπανάκι και το μαραίνουμε στη σωτέζα με το νερό που κράτησε από το πλύσιμο. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, το σωτάρουμε με τα υγρά που θα βγάλει. Το αλατοπιπερώνουμε και, όταν κρυώσει λίγο, το ψιλοκόβουμε.


SAM_2398

 SAM_2400

  

Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι ή το περνάμε από τα μικροκύματα. Δουλεύουμε το μασκαρπόνε μαζί με το γάλα μ’ ένα πηρούνι μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Ρίχνουμε τα αυγά, τη γραβιέρα, το μισό κουκουνάρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά.

  

SAM_2406

 SAM_2402

  

Ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο σπανάκι και ανακατεύουμε ξανά.

 


SAM_2408

 SAM_2410 

 


Στρώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί σε ορθογώνια ταρτιέρα, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το στρώνουμε καλά πιέζοντάς το απαλά.

 


SAM_2420

 SAM_2418

  

Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

  

SAM_2421

 SAM_2423

 SAM_2425

  

Ανοίγουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες με το ροδάκι για τις ζύμες ή τον κόφτη της πίτσας. Φτιάχνουμε με τις λωρίδες ένα πλέγμα πάνω από τη γέμιση.

 


SAM_2426

 SAM_2428

  

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια της τάρτας το υπόλοιπο κουκουνάρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου. 

 


SAM_2432

 IMG_6716 

 IMG_6717

  

Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 10΄, την ξεφορμάρουμε και την κόβουμε σε χορταστικά κομμάτια. 

 


IMG_6718

  

IMG_6720

  

IMG_6744


IMG_6730

  

Σερβίρουμε.


IMG_6737

  

IMG_6731

  

IMG_6742

  

IMG_6740

    

IMG_6741

 


IMG_6722

  

IMG_6725

 

 




2 σχόλια:

  1. Αυτή η προσθήκη μασκαρπόνε και κουκουνάρι στην τάρτα νομίζω ότι την κάνει τόσο ελκυστική, που αδύνατον να αντισταθεί κανείς. Πόσο μάλλον εγώ που λατρεύω το σπανάκι. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ένας ιδανικός συνδυασμός υλικών που δίνει ένα πραγματικά ακαταμάχητο αποτέλεσμα.Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά λόγια. Καλό μας καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή