Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Κουνέλι στη γάστρα με πατάτες …

… Αχ, κουνελάκι, κουνελάκι, σε σένα έλαχε φέτος ο κλήρος να αντικαταστήσεις το αρνάκι που θά ’πρεπε, λόγω της ημέρας και μετά τα λόγια του παπά, να έχει περίοπτη θέση στο πασχαλιάτικο τραπέζι.
Πάνε χρόνια που δεν το τρώει κανείς κι ησύχασε κι αυτό κι εμείς. Από την άλλη, Πάσχα χωρίς το ψητό του δε γίνεται. Μόνο που θα είναι πιο υγιεινό από το αρνί, πιο ελαφρύ, πιο τρυφερό, το ίδιο ξεροψημμένο και – θα τολμήσω να πω – πολύ πιο νόστιμο …



Κουνέλι στη γάστρα με πατάτες


IMG_6674

 SAM_2334

 

υλικά:
1 κουνέλι (1,5-2 κιλά)
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κούπες λευκό κρασί
1 ποτήρι νερό
800 γρ. πατάτες
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο

 

 

 

Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.

 

 SAM_2318

 SAM_2319

 

Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κουνέλι, γυρίζοντάς το ώστε να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές.

 

 SAM_2321

 SAM_2322

 


Βάζουμε το κουνέλι στη γάστρα μαζί με το σκόρδο. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεσαία κομμάτια. Τις σωτάρουμε στο ίδιο λάδι του κουνελιού για 5΄, γυρίζοντάς τες να πάρουν χρώμα παντού. Τις αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με ρίγανη.

 

 

SAM_2324

 SAM_2325

 SAM_2327

 


Σκορπίζουμε τις πατάτες ανάμεσα στο κρέας. Ρίχνουμε και το λάδι του σωταρίσματος, το κρασί και το νερό, το βούτυρο, το ξύδι και, αν χρειάζεται, λίγο ακόμη αλατοπίπερο και ρίγανη.

 


SAM_2330

 SAM_2331

  


Καπακώνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα. Τραβάμε έξω τη γάστρα, γυρίζουμε πλευρά στο κρέας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄.


SAM_2332

 SAM_2329

 SAM_2333

 


Σερβίρουμε, τσουγκρίζουμε κι ευχόμαστε.

 

 

ΚΟΚΚΙΝΑ

 IMG_6675

  IMG_6670

 ΚΛΑΣΣΙΚΑ

 IMG_6673

 IMG_6676

 IMG_6672

 IMG_6671

 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου