… Αχ, κουνελάκι, κουνελάκι, σε σένα έλαχε φέτος ο κλήρος να αντικαταστήσεις το αρνάκι που θά ’πρεπε, λόγω της ημέρας και μετά τα λόγια του παπά, να έχει περίοπτη θέση στο πασχαλιάτικο τραπέζι.
Πάνε χρόνια που δεν το τρώει κανείς κι ησύχασε κι αυτό κι εμείς. Από την άλλη, Πάσχα χωρίς το ψητό του δε γίνεται. Μόνο που θα είναι πιο υγιεινό από το αρνί, πιο ελαφρύ, πιο τρυφερό, το ίδιο ξεροψημμένο και – θα τολμήσω να πω – πολύ πιο νόστιμο …
υλικά:
1 κουνέλι (1,5-2 κιλά)
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κούπες λευκό κρασί
1 ποτήρι νερό
800 γρ. πατάτες
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.
Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κουνέλι, γυρίζοντάς το ώστε να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές.
Βάζουμε το κουνέλι στη γάστρα μαζί με το σκόρδο. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεσαία κομμάτια. Τις σωτάρουμε στο ίδιο λάδι του κουνελιού για 5΄, γυρίζοντάς τες να πάρουν χρώμα παντού. Τις αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με ρίγανη.
Σκορπίζουμε τις πατάτες ανάμεσα στο κρέας. Ρίχνουμε και το λάδι του σωταρίσματος, το κρασί και το νερό, το βούτυρο, το ξύδι και, αν χρειάζεται, λίγο ακόμη αλατοπίπερο και ρίγανη.
Καπακώνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα. Τραβάμε έξω τη γάστρα, γυρίζουμε πλευρά στο κρέας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄.
Σερβίρουμε, τσουγκρίζουμε κι ευχόμαστε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου