… Icebox cake το λένε οι Αμερικάνοι, ονομασία που τους ξέμεινε από τη δεκαετία του ’20, τότε που έφτιαχναν ένα γλυκό με στρώσεις από μπισκότα και κρέμα ή σαντιγύ και το άφηναν ολονυχτίς στο κουτί με τον πάγο, το ψυγείο της εποχής. Κι έγινε γρήγορα δημοφιλές το γλυκό, γιατί γινόταν με απλά κι έτοιμα υλικά και σύντομα όλα σχεδόν τα μπισκότα κυκλοφορούσαν με συνταγές για icebox cake στα κουτιά τους.
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους μου τράβηξε κι εμένα το ενδιαφέρον. Μετά τα σιροπιαστά και τα βουτυράτα των γιορτών, ένα παγωμένο γλυκό, σχετικά ελαφρύ και χωρίς πολύ κόπο, είναι ό,τι πρέπει. Και θα επιλέξω να αγνοήσω το παλιομοδίτικο όνομά του, που μου θυμίζει την άνοστη –και τάχα μου αστεία- μετάφραση του ψυγείου στην “τουρκική” ως μπουζ ντουλάπ.
Αν και, στον καιρό το σκεπτικό που ζούμε, ακόμη και τα κρύα αστεία είναι ευπρόσδεκτα …
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους μου τράβηξε κι εμένα το ενδιαφέρον. Μετά τα σιροπιαστά και τα βουτυράτα των γιορτών, ένα παγωμένο γλυκό, σχετικά ελαφρύ και χωρίς πολύ κόπο, είναι ό,τι πρέπει. Και θα επιλέξω να αγνοήσω το παλιομοδίτικο όνομά του, που μου θυμίζει την άνοστη –και τάχα μου αστεία- μετάφραση του ψυγείου στην “τουρκική” ως μπουζ ντουλάπ.
Αν και, στον καιρό το σκεπτικό που ζούμε, ακόμη και τα κρύα αστεία είναι ευπρόσδεκτα …
Σοκολατένια τούρτα ψυγείου με ρικότα
υλικά:
850 γρ. ρικότα (ή ανθότυρο)
400 γρ. κουβερτούρα
1,5 πακέτο στρογγυλά σοκολατένια μπισκότα (εδώ Gran Cereale)
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
ξύσμα κουβερτούρας ή λευκής σοκολάτας
850 γρ. ρικότα (ή ανθότυρο)
400 γρ. κουβερτούρα
1,5 πακέτο στρογγυλά σοκολατένια μπισκότα (εδώ Gran Cereale)
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
ξύσμα κουβερτούρας ή λευκής σοκολάτας
Δουλεύουμε στην κουζινομηχανή ή στο μπλέντερ το ανθότυρο, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λυώνουμε σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα. Αναμιγνύουμε την κουβερτούρα με το ανθότυρο, στην κουζινομηχανή ή στο χέρι, και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον αυγοδάρτη ν’ αφρατέψει, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά.
Στρώνουμε με αντικολλλητικό χαρτί μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 20 εκ. Λαδώνουμε ελαφρά το αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνουμε μια βάση με τα μπισκότα, καλύπτοντας και τα κενά που αφήνουν.
Αδειάζουμε τη μισή κρέμα και φτιάχνουμε μια δεύτερη στρώση με μπισκότα.
Αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον.
Ξεφορμάρουμε προσεκτικά την τούρτα.
Γαρνίρουμε με το ξύσμα σοκολάτας και σοκολατένιες μαργαρίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου