Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ανάποδο κέικ με καραμελωμένα κυδώνια …

… Πάντα πίστευα ότι το ασχημόπαπο ήμουν εγώ. Δε χωρούσε αμφιβολία περί τούτου στο παιδικό μου μυαλό. Το αταίριαστο παρτσακλό, το odd one out που περίμενε καρτερικά πότε θα κάνει ξαστεριά πότε θα γίνει κύκνος, ήμουν εγώ.
Πόθεν τούτο ετεκμαιρόμην και γιατί; Σκοτεινή η ψυχή της μικρής και πικρές οι βουλές του Αλλάχ.
Εξάλλου ήμουν ένα πανέμορφο αξιολάτρευτο κοριτσάκι, που εξελίχτηκε όπως ήταν φυσικό σε μια αιθέρια ύπαρξη εκπάγλου καλλονής και τεραστίας μορφώσεως.
Οπότε το ασχημόπαπο είναι, στα σίγουρα τώρα, το κυδώνι. Στυφό και παρεξηγημένο, χλωμό και χνουδωτό – ίσως γι’ αυτό αγαπούσε να το ζωγραφίζει ο άλλος παρεξηγημένος, που τον έλεγαν και Βικέντιο και Βαν Γκογκ. Και τι κρίμα που όταν ήμουν μωρό δεν υπήρχαν τέτοιες πιπίλες και σαλιάρες, να κάνω το κομμάτι μου στα άλλα βρέφη …


ΠΙΠΙΛΑ
  ΣΑΛΙΑΡΑ


Το κυδώνι λοιπόν, μόλις τ’ αγαπήσεις και το φιλήσεις μεταμορφώνεται. Γλυκαίνει, ροδίζει, μοσχοβολάει και σε λιγώνει. Αυτό το χρώμα του το ρουμπινί, το σιρόπι του που στάζει ήλιο δεν τα χορταίνω ποτέ …



Κέικ ανάποδο με καραμελωμένα κυδώνια



ΚΟΜΠΛΕ
  



υλικά:
Για τη ζύμη:
150 γρ. ζάχαρη
85 γρ. μαργαρίνη
175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα
2 αυγά
2 κουτ. γλυκού γιαούρτι
1/2 κουτ. γλ. κανέλλα

Για τα καραμελωμένα κυδώνια:
2 κυδώνια
150 γρ. ζάχαρη
65 γρ. μαργαρίνη
χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σερβίρισμα:
2 κουτ. γλυκού μέλι
λίγα καρύδια χοντροτριμμένα









Για τα καραμελωμένα κυδώνια βάζουμε σε τηγάνι τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα. 

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε φέτες και τα αραδιάζουμε στο τηγάνι. 

Περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄ περίπου, γυρίζοντας προσεκτικά τα κυδώνια 1-2 φορές.



ΤΗΓΑΝΙ ΑΡΧΗ
ΚΥΔΩΝΙΑ ΣΤΟ ΧΥΜΟ

 


Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10΄-15΄ακόμη, μέχρι να σκουρύνει και να καραμελώσει το σιρόπι.



ΚΥΔΩΝΙΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΑΝΩΘΕΝ



Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή μια φόρμα με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε προσεκτικά τα κυδώνια, καλύπτοντας όμορφα και ομοιόμορφα όλο τον πάτο.

Τα περιχύνουμε με το σιρόπι της καραμέλας.



ΣΤΟ ΤΑΨΑΚΙ ΑΡΧΗ
ΚΑΡΑΜΕΛΑΒΑΣΗ




Για να φτιάξουμε τη ζύμη χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μέχρι ν’ ασπρίσουν και ν’ αφρατέψουν.

 Ρίχνουμε το ένα αυγό κι όταν ενσωματωθεί στο μείγμα ρίχνουμε και το δεύτερο.



ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΡΧΗ
ΑΥΓΟ



Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλλα και τα τριμμένα καρύδια χτυπώντας με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

Τελευταίο ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.



ΑΦΡΑΤΗ
ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ



Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στα κυδώνια και στρώνουμε την επιφάνεια.



ΖΥΜΗ
ΑΔΕΙΑΣΜΑΗ ΖΥΜΗ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄.

Βάζουμε λοξά ένα μαχαίρι στο κέικ και αν δε βγει καθαρό ψήνουμε για λίγο ακόμη.

 Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 4΄-5΄.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΑΝΩΘΕΝ
ΨΗΜΜΕΝΟ



Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα πριν προλάβει να κρυώσει και να πήξει η καραμέλα.



ΑΝΩΘΕΝ
ΠΛΑΪΝΟ



Περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.



ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΟΥ 
ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου