… Όχι καλέ μου, δεν είσαι εσύ και μην αρπάζεσαι αμέσως γιατί καρφώνεσαι - ως γνωστόν, ο έχων τη μύγα μυγιάζεται.
Εξάλλου εσένα άλλος είναι ο επίσημος τίτλος σου.
Ιωάννης ο Ακτήμων, από 25ετίας κεχρισμένος και ουδόλως άχρηστος.
Φτωχογιάννης είναι ο μπακαλιάρος, γνωστός κι ως ψάρι του βουνού αλλά κυρίως ως ψάρι του φτωχού. Γιατί απ’ όταν ανακαλύφθηκε το πάστωμα –τα μυστικά του οποίου γνωρίζει όσο κανείς ο κάθε πάστωρ - το ψάρι έπαψε να είναι προνόμιο μόνο των πλουσίων ή των νησιωτών.
Γρόσια στο πουγκί, ψάρια στο βουνί λέει η παροιμία, αλλά ο παστός μπακαλιάρος ανέβηκε μόνος του στα βουνά και μπήκε δόξη και τιμή στα σπίτια της φτωχολογιάς.
Όλη δόξα όλη χάρη ξημέρωσε και σήμερα λοιπόν και τα τηγάνια πήραν φωτιά σ’ όλη τη γειτονιά. Κι η μυρωδιά του σκόρδου που αναδύεται απ’ όλες τις κουζίνες σίγουρα θα έχει φτάσει μέχρι το Βεζούβιο και την Τρανσυλβανία – ούτε οι δεκαρούλες μας θα κινδυνέψουν απ’ τη Μάτζικα, ούτε το λιγοστό αίμα μας απ’ τους βρυκόλακες.
Εμείς όμως θα τη σπάσουμε την παράδοση φέτος. Ούτε κουρκούτια και βαριά τηγανητά ούτε σκορδαλιές-ανθρωποδιώχτρες. Θα τον φτιάξουμε και φέτος το μπακαλιάρο του εθίμου αλλά αλλιώς …
Μπακαλιάρος με πράσα στο φούρνο
υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρος φιλέτο (κατεψυγμένος ή ξαρμυρισμένος παστός)
1 κιλό πράσα
1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 2-3 ώριμες ντομάτες
2 δαφνόφυλλα
πάπρικα ή καυτερό κόκκινο πιπέρι
Ξαρμυρίζουμε ή ξεπαγώνουμε αποβραδίς το μπακαλιάρο.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 5΄.
Ρίχνουμε τα πράσα και τα σωτάρουμε όλα μαζί για άλλα 5΄.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, καπακωνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα (περίπου 15΄ ).
Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 10΄.
Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε το μπακαλιάρο αφού τον αλατοπιπερώσουμε καλά.
Από πάνω απλώνουμε τα πράσα με τη σάλτσα τους και κουνάμε το ταψί για να πάνε παντού.
Πασπαλίζουμε με πάπρικα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να μαγειρευτούν τα πράσα και να μείνει το φαγητό σχεδόν μόνο με το λάδι του (περίπου 40΄ ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου