Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Γίγαντες με χόρτα στο φούρνο …

… Γίγαντααας ... Έτσι μας απαντούσες κάθε φορά που σε ρωτάγαμε “τι είσαι;”. Τέντωνες τα χέρια σου πάνω απ’ το κεφάλι όσο πιο πολύ μπορούσες και φώναζες “γίγαντααας”. Ήσουν δεν ήσουν τριών χρονών, ένα τόσο δα φασολάκι, ένα μπαρμπουνοφάσουλο που έφτανε να σηκώσει ψηλά τα στρουμπουλά μπρατσάκια του για να γίνει γίγαντας …


Γίγαντες με χόρτα στο φούρνο


ΣΤΟΝ ΤΑΒΑ


υλικά:
1 κιλό χόρτα ανάμεικτα (σέσκουλα, λάπατα, σπανάκι, καυκαλήθρες)
2 τρυφερά πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα
1-2 καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1/2 ματσάκι μαϊντανός
2-3 κλωναράκια άνηθος
χυμός από 1 λεμόνι

500 γρ. γίγαντες





Μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς.

 Τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, τους βράζουμε για 5΄, τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε. 

Γεμίζουμε ξανά την κατσαρόλα κατά τα 2/3 με νερό και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τους γίγαντες και τους βράζουμε για 40΄. 

Παράλληλα, πλένουμε τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. 

Ζεσταίνουμε λάδι σε σωτέζα ή φαρδιά κατσαρόλα και σωτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια και το καρότο για 5΄. 

Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα μυρωδικά, τα φέρνουμε 2-3 γύρες όλα μαζί και ρίχνουμε λίγα-λίγα τα χόρτα. 

Μόλις “πέσουν” σε όγκο τα πρώτα, βάζουμε και τα επόμενα και ανακατεύουμε ελαφρά.



ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ
       ΜΕ ΧΟΡΤΑ



Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο από το νερό των φασολιών και σιγομαγειρεύουμε τα χόρτα για 10΄-15΄. 

Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλια σε μεγάλο, καλά λαδωμένο, ταψί και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν. 

Τους αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε από πάνω και τα χόρτα και ανακατεύουμε προσεκτικά. 

Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, 1 ποτήρι από το νερό που κρατήσαμε και λίγο λάδι ακόμη.



ΓΙΓΑΝΤΕΣ
       ΑΝΑΜΙΞΗ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα και 10΄ προσθέτοντας αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος από το νερό των φασολιών που κρατήσαμε.

Σερβίρουμε.



 
ΤΑΨΙ ΑΝΩΘΕΝ


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου