Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Στιφάδο με κάστανα …

Πριν τριάντα χρόνια τέτοια εποχή 
τρώγαν με κουπόνια ήταν Κατοχή.
Και μπορεί τα χρόνια να είναι πια περισσότερα, όμως κουπόνια και συσσίτια επανέκαμψαν. Δριμύτερα;
Ή τα χειρότερα δεν τά ’χουμε δει ακόμα; The higher the rise, the harder the fall.
Κι εμείς οι Καραμήτροι με τα φτερά του
Ίκαρου, ούτε την πτήση προλάβαμε ν’ απολαύσουμε ούτε την πτώση να καταλάβουμε.
Κάτω από τη μπότα του κατακτητή τρώγαμε μπομπότα ήταν κατοχή. Κι αν γνωστός φούρνος της πόλης επανέφερε τα τελευταία χρόνια το κατοχικό ψωμί και τη μπομπότα, μάλλον για ψαγμένους γκουρμέδες, ο άρτος ο κατοχικός και για κάποιους όχι και επιούσιος, απειλεί να επανακάμψει σε σημερινά τραπέζια – για να μη πω και σε κυριλέ τραπεζαρίες.
Ό
σο για το στιφάδο που σου φτιάχνω σήμερα και θεωρείται μια πρώτης τάξεως εναλλακτική λιχουδιά, θα πίστευες ότι ήταν ένα από τα πιο περιζήτητα κατοχικά πιάτα; ...



Στιφάδο με κάστανα



KONTINO
 



υλικά:
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
500 γρ. κάστανα βρασμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά τοματεπελτές
χυμός ντομάτας ή ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
2 δαφνόφυλλα
1 κανελλόξυλο
3-4 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
μπαχάρι σε κόκκους
1 πρέζα ζάχαρη







Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου.

 Τα σωτάρουμε μαζί ανακατεύοντας, για 5΄, μέχρι να γυαλίσουν. 

Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε  και βράζουμε για 5΄.

Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό. 

Συμπληρώνουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό, ίσα να σκεπαστούν τα κρεμμύδια, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20΄.



ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
       ΣΤΑ ΜΙΣΑ



Ρίχνουμε τα κάστανα, ανακατεύουμε απαλά κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα, καπακώνουμε και βράζουμε το στιφάδο για άλλα 15΄-20΄.



 
ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ       ΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ


 ΠΙΑΤΟ     ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 



… λουλούδια σπαρμένη ας είν’ η ζωή σου
κι εσύ, μελισσάκι, να τρως ό,τι θες …




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου