Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Μιλφέιγ με φράουλες …

... We are siamese  if you please. 

we are siamese


No, I don’t please. 
Τόσο δύσκολο είναι να βάζουν σε κάθε συσκευασία σφολιάτας ένα αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στα δύο φύλλα, ώστε να μπορούμε να ξεπαγώνουμε μόνο το ένα;
Γιατί διαφορετικά δύο είναι οι επιλογές, ή ξεπαγώνουμε και τα δύο φύλλα ή προχωρούμε σε χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού των σιαμαίων η οποία απαιτεί, όπως και στην αντίστοιχη ιατρική, πολύωρες κινήσεις ακριβείας με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Κάπως έτσι για μια ακόμη φορά βρέθηκα με δύο φύλλα σφολιάτας και ισάριθμα φύλλα περιοδικών με συνταγές. Για την κόρη μου, φανατική λάτρη του μιλφέιγ, η πρώτη …



Μιλφέιγ με φράουλες




ΕΤΟΙΜΟ
 



υλικά: 
1 φύλλο σφολιάτας
αυγό ή γάλα και λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)

Για την κρέμα μιλφέιγ:  
2 κρόκοι αυγών
2 κοφτές κουταλιές κορν φλάουρ
200 γρ. ζάχαρη (100+100)
500 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος 
2 βανίλιες

ζάχαρη άχνη
400 γρ. φράουλες





Απλώνουμε τη σφολιάτα σε ταψί με λαδόκολλα και την κόβουμε σε 4 ίσες λωρίδες. 

Αν θέλουμε την αλείφουμε με αυγό ή γάλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη (εμείς το αποφεύγουμε για ευνόητους λόγους). 

Την τρυπάμε παντού πολλές φορές με πηρούνι, για να μη φουσκώσει. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου. 

Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος φουσκώσει πολύ, την τρυπάμε ξανά με πηρούνι παντού, για να ξεφουσκώσει. 

Ξεφουρνίζουμε τη σφολιάτα και την αφήνουμε να κρυώσει.


ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΟΨΙΜΟ
   
ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΨΗΜΕΝΗ 



Για να φτιάξουμε την κρέμα μιλφέιγ, βάζουμε το γάλα με τη βανίλια στη φωτιά.

Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε, το αδειάζουμε σε μπωλ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στο ίδιο κατσαρολάκι δουλεύουμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. 

Ανακατεύοντας πάντα προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το γάλα. 

Βάζουμε το κατσαρολάκι να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας πού και πού για να μην ‘πιάσει'.



ΚΡΕΜΑ ΜΙΛΦΕΙΓ ΑΡΧΗ
   
ΜΕ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ    ΔΕΣΙΜΟ ΚΡΕΜΑΣ 



Η κρέμα είναι έτοιμη όταν αποκτήσει βελούδινη υφή, κάνει ‘πτυχές’  όταν την ανακατεύουμε και δεν είναι ούτε πολύ πηχτή αλλά ούτε και πολύ ρευστή.

Νομίζεις ότι σου βάζω δύσκολα; Τι να πει κι ο πρίγκηπας που ήθελε τη νύφη ούτε πολύ ψηλή ούτε πολύ κοντή, ούτε πολύ χοντρή ούτε πολύ λεπτή, ούτε πολύ όμορφη ούτε πολύ άσχημη κι έφαγε τον κόσμο, μέχρι να βρει το μάστορά του απ’ την καπάτσα με το μπιζέλι.

Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.




 
ΕΤΟΙΜΗ ΚΡΕΜΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΚΡΥΩΜΑ ΚΡΕΜΑΣ



Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη για 5΄  και τη χτυπάμε στο μίξερ μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. 

Την ενσωματώνουμε στην κρέμα που φτιάξαμε διπλώνοντας απαλά με σπάτουλα. 

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη σαντιγύ. 

Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε σε φέτες και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. 

Βάζουμε σε μακρόστενο δίσκο ή πιατέλα ένα φύλλο σφολιάτας.




ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
    ΒΑΣΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ



Απλώνουμε το 1/3 περίπου της κρέμας και βάζουμε από πάνω τις μισές φράουλες.




ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΚΡΕΜΑΣ
   
ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΦΡΑΟΥΛΕΣ



Ακουμπάμε απαλά και χωρίς να πιέζουμε πάνω από τις φράουλες το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε ξανά το 1/3 της κρέμας.




ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
   
  ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΡΩΣΗ ΚΡΕΜΑΣ



Απλώνουμε πάνω από την κρέμα τις υπόλοιπες φράουλες και καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας. 

Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα και τρίβουμε με το χέρι το τέταρτο φύλλο σφολιάτας. 

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.





 ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑΑΑΝ
                                           
                    



- Μπορούμε αντί για σφολιάτα να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας. 
Σε αυτή την περίπτωση βουτυρώνουμε καλά ένα φύλλο, το πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη και το καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο, βουτυρωμένο και ζαχαρωμένο. 
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας όσα φύλλα θέλουμε. 
Τα κόβουμε σε λωρίδες και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να χρυσίσουν.


- Το ‘The Siamese Cat Song’ είναι από την ταινία της Disney ‘Lady and the Tramp’. 
Το τραγουδούσαν,  με τη φωνή της Peggy Lee, οι Si και Am, γάτες του Σιάμ. Η  φωνή της Peggy Lee ηχογραφήθηκε δύο φορές, ώστε να δίνεται η ακουστική εντύπωση δύο γάτων που τραγουδούν ταυτόχρονα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου