Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Κουνουπίδι γκρατέν …

                                         (εκ του προηγουμένου)
… 
Κουνουπιέρα βάζουν πολλοί για ν’ αποφύγουν τα κουνούπια. Κουνουπιδιέρα, αν υπήρχε, θα έβαζαν πολλοί για ν’ αποφύγουν το κουνουπίδι. Ακόμη κι αυτοί όμως, το τρώνε ευχαρίστως όταν είναι γκρατιναρισμένο στο φούρνο και με μπόλικο τυρί.   
Γιατί ό,τι κι αν κάνει κανείς, ένα κουνουπίδι θα του ξεμείνει κάποια στιγμή στο ψυγείο. Και αναπόφευκτα θα το βάλει το βρασμένο κουνουπίδι στο φούρνο. 
Με την αραιή τη μπεσαμέλ του, με τα τυράκια του τα νόστιμα να σιγολυώνουν και, αν είναι μερακλής ο άνθρωπος-πονεί-μα-δεν-το-λέει, θα ρίξει και μυρωδάτα ψίχουλα από πάνω, να ροδίσουν και να τραγανίσουν …


Κουνουπίδι γκρατέν



ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ   


υλικά:
1 μέτριο κουνουπίδι
χοντροτριμένα τυριά της αρεσκείας μας 
(ημίσκληρο, τσένταρ, γραβιέρα ή και φέτα)

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 χούφτα τριμμένο τυρί (προαιρετικά) 


Για την (προαιρετική) κρούστα:
          2 –3 φέτες χωριάτικο ψωμί
2 κουταλιές λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη ή δεντρολίβανο





Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το βράζουμε στον ατμό ή σε αλατισμένο νερό, μέχρι να τρυπιέται με το πηρούνι.

Το βάζουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. 

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ, λυώνουμε σε μέτρια φωτιά τη μαργαρίνη και ροδίζουμε το κρεμμύδι. 

Προσθέτουμε το αλεύρι και τα καβουρντίζουμε μαζί για 2΄-3΄. 

Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, για να διαλυθεί καλά το αλεύρι. 

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η μπεσαμέλ ν’ αρχίσει να πήζει. 



ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΑΡΧΗ
   
ΜΠΕΣΕΜΑΛ ΓΑΛΑ   ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΔΕΣΙΜΟ 



Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά πριν πήξει πολύ η μπεσαμέλ. 

Αν θέλουμε, την ενισχύουμε με μια χούφτα τριμμένο τυρί. 

Περιχύνουμε το κουνουπίδι με τη σάλτσα και ρίχνουμε από πάνω τα 2/3 της ποσότητας των τυριών, εάν επιλέξουμε να πασπαλίσουμε το φαγητό και με ψίχουλα ψωμιού. 

Διαφορετικά, ρίχνουμε τώρα όλη την ποσότητα των τυριών. 



ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΑΔΕΙΑΣΜΑ
   
 ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΥΡΙΑ 



Αλέθουμε στο multi το ψωμί μαζί με 2-3 κουταλιές λάδι, το σκόρδο και λίγη ρίγανη ή δεντρολίβανο. 

Το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο τυρί και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού. 



ΤΡΙΜΜΑΤΑ
    ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄. 

Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και τη λειτουργία του γκριλ για να ροδίσει η κρούστα.



ΨΗΜΕΝΟ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου