Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Απρίλιος …

april_p 

Με ονομασία που προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperire που σημαίνει ανοίγω και ερμηνεία προφανή και συναφή με τη δική μας  άνοιξη, ήταν ο δεύτερος μήνας στο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Κατά τη διάρκειά του γιορτάζονταν τα Vinalia Priora, οι πρώτες γιορτές του κρασιού, καθώς και η επέτειος κτίσης της Ρώμης η οποία, όπως όλοι οι ανυπόμονοι γνωρίζουμε, δε χτίστηκε σε μια μέρα.

Με το μήνα Ελαφηβολιώνα, αντίστοιχόν του στην αρχαία Ελλάδα, προς τιμήν της Άρτεμης που τοξεύει τα ελάφια, ζώα που θυσίαζαν προς τιμήν της κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και που ευτυχώς αντικαταστάθηκαν κατά την κλασσική εποχή από γλυκίσματα σε σχήμα ελαφιού.

Με το έθιμο της Πρωταπριλιάς να τηρείται απαρέγκλιτα κάνοντας το μήνα να ξεκινά χαλαρά και ευφρόσυνα. Ένα έθιμο που ίσως προέρχεται από τα ψέμματα των Κελτών ψαράδων που ξεκινούσαν εκείνη τη μέρα την ετήσια εποχή του ψαρέματος και παραφούσκωναν τα γεγονότα ως προς τα ψάρια που είχαν πιάσει –γνωστά ως poisson d’ Avril.


Cartes_postales_poissons_d'avril     


Ή
έχει τις ρίζες του στα δώρα που έστελναν οι μοντέρνοι Γάλλοι για να κοροϊδέψουν όσους επέμεναν να γιορτάζουν την παλιοημερολογίτικη Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου. Μπορεί ακόμη και να προέκυψε από την ανάγκη του λαού να ξεγελάσει τις δυνάμεις που θα έβλαπταν την παραγωγή και τη σοδειά τους, είναι ένα έθιμο που επιβιώνει εντυπωσιακά μέσα στους αιώνες.

Με γλαφυρές και ευφάνταστες λαϊκές ονομασίες για το μήνα, που αντανακλούν κυρίως τις μεγάλες γιορτές που φέρνει- Λαμπριάτης, Αηγιωργίτης- αλλά και Κερασάρης.

Με δεκάδες παροιμίες –απόσταγμα πείρας και γνώσης: 

- Του Απριλιού σταλαγματιά ένα βαρέλι λάδι
- Απρίλης, Μάης, κοντά είν’ το θέρος
- Στου Απριλιού τις δεκαοχτώ ψόφησε πέρδικα στ’ αυγό
- Απρίλης φέρνει τη δροσιά φέρνει και τα λουλούδια
- Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί

Με το Πάσχα να δεσπόζει σημαδεύοντας ολόκληρο το μήνα με όλα τα έθιμα που προηγούνται και ακολουθούν -τα ζυμαρένια λαζαράκια, τα βάγια που διώχνουν ψύλλους και κοριούς, τα κόκκινα αυγά, τον Επιτάφιο και το αρνί- και τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, δεύτερη Λαμπρή και ορόσημο για βοσκούς, κτηνοτρόφους και γεωργούς.

Αυτό είναι συνοπτικά το curriculum vitae του τέταρτου μήνα του χρόνου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου