Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Σάμαλι ...

Σε ποια νύμφη ή θεότητα αναφερόταν στη Μυθολογία του ο Νίκος Τσιφόρος δε συγκράτησα. Θυμάμαι όμως, από την πρώτη φορά που διάβασα το βιβλίο προ αμνημονεύτων ετών, ότι έλεγε: “Κρύφτηκε λοιπόν σε μια σπηλιά και δεν έβγαινε, μήτε να της έταζες σάμαλι”.
Δεν είχα ξανακούσει τίποτε για το σάμαλι, αλλά εμπιστευόμενη απόλυτα τον αγαπημένο μου συγγραφέα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο περί γλυκίσματος σπουδαίου, εξαιρετικού και εξόχως νόστιμου, αφού χρησιμοποιείται και ως ακαταμάχητο δόλωμα.
Συνταγή δεν μπόρεσα να βρω τότε, όσο κι αν έψαξα. Κι από τις νεφελώδεις αναφορές των παλαιοτέρων στους πλανόδιους πωλητές με τον ταβλά, που διαλαλούσαν στα σινεμά και τα γήπεδα “φυστίκια, σάμαλι, παστέλι, κοκ, λεμονάδες, πορτοκαλάδες, μπυράλ” δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη.
Το σάμαλι ήταν τελικά ξερό ή μαλακό και ζουμερό; Σα ρεβανί, ίσως;
Ή μήπως σαν παστέλι;
Η εικόνα που σχηματιζόταν έμοιαζε περισσότερο με τις περιγραφές του Ηλιόπουλου στο “
Ζητείται ψεύτης”: “Ήταν ψηλός μετρίου αναστήματος, παχουλός προς το αδύνατο, με μια μουστακάρα να έτσι ένα μουστακάκι”!
Σ’ ένα παλιό περιοδικό βρήκα τελικά μια συνταγή που δεν ήταν μια παραλλαγή ρεβανί, αλλά ένα εντελώς ιδιαίτερο γλυκό. Μόνο αφού τη φτιάξαμε αρκετές φορές  συνειδητοποιήσαμε ότι δεν έχει καθόλου λάδι, άρα είναι κατάλληλη και για τις μέρες της αυστηρής νηστείας …    



Σάμαλι



ΚΟΜΜΑΤΙΑ    



υλικά:
1 1/2 φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
1 φλ. τσαγιού χοντρό σιμιγδάλι
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερό
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
λίγο κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού


Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
1 κανελλόξυλο






Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, το μπέικιν και τη μαστίχα. 

Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύοντας με κουτάλι. 

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με λίγο κονιάκ. 

Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, σκεπάζουμε το μείγμα με πετσέτα και το αφήνουμε 2 ώρες, ώστε να τραβήξει τα υγρά το σιμιγδάλι και να φουσκώσει.


ΜΙΓΜΑ ΝΕΟ ΕΤΟΙΜΟ



Ανακατεύουμε καλά μια τελευταία φορά και ρίχνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό (ή λαδωμένο) ταψί.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΝΕΟ  



Χαράζουμε το γλυκό με μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄.



ΨΗΜΕΝΟ ΝΕΟ



Αφήνουμε το σάμαλι να κρυώσει και το σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

Σερβίρουμε.


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου