Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ατομικές κασερόπιτες …

… Κασέρη, κασεράκι που είμε χλομό, θέμα το γονιό σας …

ΚΑΣΕΡΙ ΚΑΣΕΡΑΚΙ


Έ
τσι έλεγε ο έρμος ο Πειναλέων κάθε φορά που γέμιζε το φεγγάρι και του θύμιζε το εξίσου μακρινό και άπιαστο κασέρι. Με την αδερφή του, την Ανεργίτσα, ήταν παιδιά της μαμάς-Ελλάδας και του μοναδικού Μποστ.
Στις εποχές που ζούμε, φοβάμαι ότι είναι πιο επίκαιροι από ποτέ και θα τους γνωρίσουν κι οι μικροί κι οι λίγο πιο μεγάλοι.
Πριν λοιπόν το κασέρι γίνει και για μας άπιαστο και μακρινό ας φτιάξω μερικές …



Ατομικές κασερόπιτες



ΑΤΟΜΙΚΕΣ 

   

υλικά:
100 γρ. κασέρι ή ημίσκληρο
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα
1 αυγό
2 φύλλα σφολιάτας
πιπέρι, μοσχοκάρυδο

αυγό ή γάλα για την επάλειψη
σουσάμι




Η κρεμώδης γέμιση είναι μια μπεσαμέλ στην οποία προσθέτουμε το χοντροτριμμένο κασέρι.

Σε κατσαρολάκι λυώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2΄-3΄. 

Ρίχνουμε το γάλα κρύο και βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό. 

Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό και να  έχουμε πάλι μία λεία, ομογενοποιημένη κρέμα. 

Ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο. 

Προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει. 

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Με δύο μέτρια φύλλα σφολιάτας φτιάχνουμε έξι ατομικές κασερόπιτες. Τη γέμιση που περισσεύει μπορούμε να τη φυλάξουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε σ’ ένα παστίτσιο (την ανακατεύουμε με τα μακαρόνια για έξτρα νοστιμιά και γεύση).

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το κόβουμε σε έξι όμοια κομμάτια. 

Αλείφουμε τις άκρες κάθε κομματιού με γάλα και απλώνουμε στα μισά λίγη γέμιση, αφήνοντας πάντα γύρω-γύρω ένα περιθώριο κενό.



ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΓΕΜΙΣΜΑ



Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, πιέζουμε καλά τις άκρες να κολλήσουν και τις πατάμε με πηρούνι. 

Αλείφουμε με αυγό ή γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.




ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.



ΨΗΜΕΝΕΣ



Τρώγοντας την πρώτη κασερόπιτα και μέχρι να προχωρήσουμε στη δεύτερη …



ΠΙΑΤΟ 


… προσπαθούμε να λύσουμε το κάτωθι πρόβλημα:

"Υπάλληλος ηγόρασεν 30 το κιλόν,
1 κιλόν εκ κρέατος μοσχάρη παχυλόν,
επίσης πήρε δυό κιλά, αφράτε, μυρωδάτε,
προς μία κε τριάκοντα, θαβμάσιε πατάτε
Οσάφτως ούτως ψώνισεν βουτήρου κε ελέου,
δώσας 8 κε 20 διά λίγου βακαλέου.
Δοθέντος ότι ο μισθός, δύο χιλιάδες φθάνει,
να βρούμε είπε ο δάσκαλος, πότε θα αποθάνη;”

 Ο ΠΕΙΝΑΛΕΩΝ ΜΑΘΗΤΗΣ




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου