Κι από κοντά το μελιτζανόρυζο, το φακόρυζο κι άλλοι πολλοί ετερόκλητοι συνδυασμοί, εμπνεύσεις μαγείρων με διεστραμμένους εγκεφάλους το δίχως άλλο.
Τα σιχαινόμουν όλα κι έκανα ό,τι μπορούσα για να τα αποφύγω. Κλάμματα, παζάρια, διαπραγματεύσεις, στρίμωγμα του φαγητού στα τοιχώματα για να φαίνεται άδειο το πιάτο. Τίποτα δεν έπιανε. Μόνη λύση η άνευ όρων παράδοση.
Κι ύστερα πέρασαν τα χρόνια.
Κι όπως λέει κι η λαϊκή σοφία, ό,τι κοροϊδεύεις, το λούζεσαι.
Μεταμορφώθηκα σε άγριο γενίτσαρο και συχνά-πυκνά προσκαλώ στο τραπέζι μας τα επίλεκτα μέλη της συμμορίας των -όρυζων.
Η κόρη μου καταφεύγει σε όλα τα γνωστά κόλπα για να τα αποφύγει: κλάμματα, παζάρια, διαπραγματεύσεις, στρίμωγμα του φαγητού στα τοιχώματα για να φαίνεται άδειο το πιάτο. Τίποτα δεν πιάνει.
Η εκδίκηση των -όρυζων, όπως και το ίδιο το λαχανόρυζο είναι ένα πιάτο που τρώγεται πολύ ωραία και κρύο …
Λαχανόρυζο
υλικά:
1 μικρό άσπρο και αφράτο λάχανο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 κουταλιά ντοματοπελτές
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
5 κούπες νερό ή ζωμός
1 κουταλιά ντοματοπελτές
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
5 κούπες νερό ή ζωμός
πάπρικα καπνιστή (γλυκειά ή καυτερή)
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι, γυαλίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λάχανο.
Το αφήνουμε να μαραθεί για 10΄ και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε μια κούπα νερό.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρύζι.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (ή ζωμό), αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να πιει το ρύζι τα υγρά του φαγητού.
Ενισχύουμε τη γεύση με λίγη έξτρα πάπρικα.
Σερβίρουμε.
Κι έτσι έκλεισα μια και καλή τους παλιούς λογαριασμούς μου με τη συμμορία των -όρυζων. Μόλις φωνάξω ‘Πίσω και σας έφαγα’, εξαφανίζονται …
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου