Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025

Γλυκό ψυγείου με καφέ και καρύδια ...

 ... Καφέ δεν πίνω, είμαι τύπος του τσαγιού και κάθε πρωί διαλέγω διαφορετική γεύση, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής και της μέρας. Έχω όμως καινούρια καφετιέρα και μια εύκολη συνταγή για ένα κέικ που θυμίζει τσιζκέικ αλλά δεν έχει τυρί και, κυρίως, δε θέλει ψήσιμο και φαταούλα φούρνο ...


Γλυκό ψυγείου με καφέ και καρύδια



υλικά:
200 γ. μπισκότα (εδώ digestive)
15 γρ. κακάο σε σκόνη
70 γρ. λυωμένη μαργαρίνη

80 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
50 γρ. κορν φλάουρ
150 ml καφές (ρόφημα)
500 ml γάλα
1 κουτ. γλ. βούτυρο ή μαργαρίνη

100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
35 γρ. γάλα

100 γρ. καρύδια



Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ.

Αναμειγνύουμε και ρίχνουμε τον καφέ.

Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη να διαλυθούν τυχόν σβώλοι.



Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.




Βάζουμε το μείγμα να βράσει ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και ανακατεύουμε να λυώσει.



Καβουρντίζουμε τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία. Εναλλακτικά τα περνάμε από τα μικροκύματα.


Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi μαζί με τα μισά καρύδια (50 γρ.).



Τα αδειάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε το κακάο.

Ανακατεύουμε.



Ρίχνουμε τη λυωμένη μαργαρίνη.



Ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν όλα καλά.

Κόβουμε έναν κύκλο από αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε τη βάση μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20 εκ. ή ντύνουμε ένα ταψάκι και στα τοιχώματα - όχι σαν εμένα.

Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου και το στρώνουμε πιέζοντας με κουτάλι.



Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση του μπισκότου.



Αφήνουμε να κρυώσει για 30΄ και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Λυώνουμε τη σοκολάτα γάλακτος στα μικροκύματα.



Ρίχνουμε τα 35 γρ. γάλα και ανακατεύουμε.



Χοντροκόβουμε τα υπόλοιπα καρύδια και τα προσθέτουμε στη λυωμένη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε καλά.



Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και αδειάζουμε το μείγμα σοκολάτας-καρυδιών στην επιφάνειά του.

Κουνάμε τη φόρμα για να απλωθεί ομοιόμορφα παντού.



Αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.



Τρατάρουμε. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου