... Πού νά βρεις φύλλο, ξένε μου
αυτού στα ξένα που είσαι μωρέ ξένε μου.
Γι' αυτό και η μάνα η Ηπειρώτισσα έφτιαξε και στέλνει συνταγή και οδηγίες για μια τραχανόπιτα, όχι τη γνωστή σουμε το φύλλο, μια άλλη που την έπιασε νωρίς η άνοιξη, πέταξε το φύλλο συκής και ξεγυμνώθηκε, μπιτ ζάρκα ...
Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο
υλικά:
250 γρ. γλυκός τραχανάς (εδώ ολικής)
800 ml ζωμός (εδώ 1 κύβος κότας και ζεστό νερό)
300 ml γάλα
3 αυγά
200 γρ. φέτα (εδώ ανθότυρο)
50 γρ. βούτυρο
ρίγανη
3-4 φρυγανιές ψιλοτριμμένες
Βάζουμε το ζωμό να βράσει.
Ρίχνουμε τον τραχανά.
Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του τραχανά (περίπου 10΄), ανακατεύοντας τακτικά.
Αφήνουμε τον τραχανά να κρυώσει και να πήξει.
Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το τυρί, σπασμένο με το χέρι σε χοντρά κομμάτια.
Νοστιμίζουμε με τη ρίγανη και το πιπέρι.
Αν το μείγμα μας φανεί πολύ πηχτό, αραιώνουμε με ελάχιστο γάλα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Αν θέλουμε καίμε για 5΄ το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο.
Ρίχνουμε λάδι χωρίς να ξεχνάμε ότι το ταψί καίει.
Αδειάζουμε το μείγμα του τραχανά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Αν θέλουμε, σκορπίζουμε στην επιφάνεια μικρά κομματάκια βούτυρο. Εγώ ήθελα κι ας παράπεσε λάδι τέτοιες εποχές που το ρίχνω με τη σύριγγα - καταραμένο Raynaud που τα χέρια παγώνεις.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου