Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Τάρτα με μανιτάρια, κρέμα και καπνιστό τυρί ...

 ... Κάθε χρόνο με την αλλαγή του χρόνου κόβουμε βασιλόπιτα - όποια παραγγείλει η κόρη μου. 



Κι ανήμερα κόβουμε πίτα. Κι όταν λέμε πίτα, εννοούμε κοτόπιτα. Φέτος, τιμής ένεκεν, θα κόψουμε τάρτα. Μόνο που δε θα είναι φλαμπέ, εκτός αν την κάψω στο ψήσιμο ...


Τάρτα με μανιτάρια, κρέμα και καπνιστό τυρί



υλικά:
20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια (εδώ καφέ) σε φετάκια
1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί (εδώ καπνιστό)
μαϊντανός ψιλοκομμένος, θυμάρι

1 φύλλο έτοιμη ζύμη τάρτας







Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μπωλ και τα περιχύνουμε με καυτό νερό.





Τα αφήνουμε τουλάχιστον 30΄, να ενυδατωθούν ξανά.





Τα βγάζουμε σε πιάτο και κρατάμε το νερό που μούλιασαν.





Ανοίγουμε ελαφρά τη ζύμη με τον πλάστη.





 Τη στρώνουμε σε ταρτιέρα  δημιουργώντας και τοιχώματα.





Τρυπάμε πολλές φορές τη ζύμη και βάζουμε πάνω της ένα αντικολλητικό χαρτί.





Γεμίζουμε τη φόρμα με φασόλια, ρεβύθια και ό,τι άλλο παλιό υπάρχει στο χώρο μας.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄.






Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε τη ζύμη για άλλα 5΄ περίπου, να στεγνώσει και να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και αλείφουμε με την επιφάνεια της ζύμης με λίγο αυγό για να μη μουλιάσει από τη γέμιση.





Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Αφαιρούμε τα ποδαράκια από τα μανιτάρια  και, αν χρειάζεται καθαρίζουμε τα καπελάκια με χαρτί κουζίνας.





Τα κόβουμε σε φετάκια.





Σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα ζεσταίνουμε το βούτυρο και 1 κουταλιά λάδι.





 Ρίχνουμε τα μανιτάρια, φρέσκα και αποξηραμένα.





Τα σωτάρουμε 4΄-5΄.





Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μαϊντανό και το θυμάρι.





Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄ και βγάζουμε τα μανιτάρια σε πιάτο.





Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φετάκια.





Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι στο ίδιο σκεύος και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.





Τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄ να μαλακώσουν.





Ρίχνουμε με κουτάλι το περισσότερο από το υγρό στο οποίο μουλιάσαμε τα μανιτάρια. Δεν το αδειάζουμε με το μπωλ για να αποφύγουμε όσα κατακάθονται.





Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο σχεδόν το ζουμί.





Αναμειγνύουμε μανιτάρια και κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε.





Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Αλατοπιπερώνουμε.





Αδειάζουμε τα μανιτάρια πάνω στη ζύμη.

Εγώ έβαλα πρώτα και το "φλουρί". Η τάρτα μου θα είναι βασιλόταρτα και όχι επειδή περιέχει βασιλομανίταρα.





Περιχύνουμε με την κρέμα.





Τρίβουμε το τυρί της επιλογής μας.





Ρίχνουμε πάνω από  τα μανιτάρια 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί.





Ψήνουμε για άλλα 30΄-35΄ περίπου.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 20΄ τουλάχιστον.

Σερβίρουμε για την καλοχρονιά. 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου