Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Μοσχάρι γιουβέτσι ...

 ... Επειδή πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε οριστικά στο σκέτο από γκιουβέτσι, για σήμερα ένα κλασσικό μοσχάρι γιουβέτσι, έστω και με μισό κιλό κρέας ...

 


 Μοσχάρι γιουβέτσι

 

 

υλικά:
500 γρ. μοσχάρι (εδώ οικονομικά κομμάτια)
2 κρεμμύδια (εδώ κόκκινα)
1 κονσέρβα ντοματάκια
1 μεγάλη κουταλιά τοματοπελτές
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
6-7 κόκκοι μπαχάρι

300 γρ. κριθαράκι (εδώ χονδρό)

τριμμένο τυρί (εδώ ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά)

 

 

 

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.

 

 

 

Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και το ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.

 

 

 

 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί από 5΄ έως 10΄. Εμένα μου αρέσει κρέας και κρεμμύδι να πιάνουν και λίγο στον πάτο, δηλαδή να κολλάνε ελαφρά, με προσοχή πάντα να μην καεί το κρεμμύδι και πικρίσει.





Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε ταυτόχρονα τον πάτο της κατσαρόλας.





Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τη ντοματάκια και τον πελτέ και ανακατεύουμε.





Γεμίζουμε την κονσέρβα από τα ντοματάκια με ζεστό νερό 4 φορές και το ρίχνουμε στο φαγητό.

Αλατοπιπερώνουμε ξανά και νοστιμίζουμε με το μπαχάρι.





Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι. Τα φθηνότερα κομμάτια θέλουν συνήθως λίγο παραπάνω μαγείρεμα, σε σιγανή φωτιά μία ώρα περίπου είναι αρκετή.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Αδειάζουμε το κριθαράκι στο ταψί και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του φαγητού, αφού αφαιρέσουμε το κρέας.



 

 

Ψήνουμε για 15΄ περίπου, ανακατεύοντας 1-2 φορές και ελέγχοντας αν υπάρχει αρκετό ζουμί για να βράσει το κριθαράκι.

Βάζουμε στο ταψί και το κρέας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5΄-10΄.





Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να λυώσει.





Αφήνουμε το γιουβέτσι σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄.




 

Σερβίρουμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου