Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Τσουρεκάκια-λαγουδάκια

  ... Να σου τη δώσω τη συνταγή για τα κλασσικά τσουρέκια, εδώ είναι, εγώ όμως θα προσπεράσω με κάτι πιο μίνιμαλ, αλλοτινό, ατομικό και εικονικό ...

 

Τσουρεκάκια - λαγουδάκια

 

IMG_7998

 

υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά ζάχαρη
20 γρ. νωπή μαγιά
90 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
300 ml γάλα
2 αυγά
80 γ. μαύρη σταφίδα

 

 

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στο μπωλ του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, τη μαγιά θρυμματισμένη και το γάλα που έχουμε ζεστάνει ελαφρά. 

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το γάντζο και ρίχνουμε το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, 1 αυγό και μια πρέζα αλάτι.

 

 

SAM_5744 SAM_5746 SAM_5747

 

 

Ζυμώνουμε για 10΄, χρόνος στον οποίον η ζύμη θα γίνει λεία και μαλακή. 

Ρίχνουμε τις σταφίδες και μόλις ενσωματωθούν απομακρύνουμε το γάντζο και φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη.

 

 

SAM_5748 SAM_5750

 
 

Σκεπάζουμε πολύ καλά τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

SAM_5751

SAM_5766

SAM_5770

 

 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα κομμάτια, αλευρώνοντας τα χέρια μας. 

Αλευρώνουμε και τον πάγκο, αφήνουμε στην άκρη το ένα κομμάτι και σχηματίζουμε 6 μπαλίτσες με τα υπόλοιπα.

 

 

SAM_5771SAM_5772

 

 

Πλάθουμε ισάριθμα κορδόνια τα διπλώνουμε στη μέση και ενώνουμε τις άκρες τους στριφογυρίζοντάς τες.

Έτσι έχουμε ένα άδειο κυκλάκι στο οποίο θα βάλουμε την κοιλίτσα του κούνελου και τις στριφογυριστές άκρες του που θα είναι τα αυτιά του. 

Βάζουμε προσεκτικά τα λαγουδάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

 

 

SAM_5775
SAM_5776


  

Αλείφουμε πολύ προσεκτικά με το δεύτερο αυγό τα λαγουδάκια. 

Πλάθουμε με το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε στην άκρη 6 μικρά μπαλάκια και τα ακουμπάμε απαλά πάνω στα κενά δίνοντας μια φουσκωτή κοιλίτσα σε κάθε κούνελο. 

Αλείφουμε με αυγό προσεκτικά για να μην ξεφουσκώσουμε τη ζύμη.

 

 

SAM_5777

SAM_5778

SAM_5779

SAM_5780

 

 

Αφήνουμε να φουσκώσουν για 20΄ περίπου σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να τα σκεπάσουμε αυτή τη φορά.

 

 

SAM_5791

SAM_5789


 

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 25΄. 

 

 

SAM_5792

SAM_5794

 

 

Αφήνουμε τα λαγουδάκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα διακοσμούμε όπως μας αρέσει. 

Αν θέλουμε να τα χαρίσουμε, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και δένουμε ένα φιογκάκι στο λαιμό τους.

 

 

IMG_7995

SAM_5802

IMG_7994

IMG_7996

SAM_5805

IMG_8001

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου