... Ό,τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι, έτσι δε λένε; Εγώ λοιπόν πάντα κορόιδευα τους ανθρώπους της τελευταίας στιγμής. Αυτούς που αφήνουν να περάσει ο μήνας των εκπτώσεων και σπεύδουν να ψωνίσουν την τελευταία εβδομάς των εκπτώσεων, αυτούς που υποβάλουν την όποια αίτηση την τελευταία μέρα της προθεσμίας παρακαλώντας για μια σφραγίδα ταχυδρομείου, εκείνους που πάντα ζητούν παράταση για να ξαναζητήσουν παράταση μόλις λήξει η παράταση.
Έναν ολόκληρο χειμώνα δεν έκανα γλυκό πορτοκάλι. Δεν έχω πια ούτε τις δυνάμεις ούτε την όρεξη που είχα, μαρμελάδες και γλυκά βλέπουν όλο και πιο σπάνια οι κατσαρόλες μου, το πορτοκάλι όμως είναι το αγαπημένο μου χειμωνιάτικο γλυκό και το δαμάσκηνο το καλοκαιρινό. Βέβαια τώρα πια βρίσκουμε φρούτα όλες τις εποχές, δεν τελειώνουν σχεδόν ποτέ εκτός από τα κεράσια που αντιστέκονται ακόμη στον κατακτητή, όμως άλλο τα ζουμερά, αρωματικά πορτοκάλια στις δόξες τους κι άλλο τα κάπως περασμένα που βρίσκουμε τώρα.
Έστω κι έτσι όμως, εγώ ένα γλυκό το έφτιαξα ...
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
υλικά:
6 ζουμερά ψιλόφλουδα πορτοκάλια (περίπου 1200 γρ.)
1 κιλό ζάχαρη
800 ml νερό
χυμός λεμονιού
Οι περισσότεροι βγάζουν πρώτα το περισσότερο ξύσμα από τα πορτοκάλια και μετά τα βράζουν. Εγώ αρνούμαι γιατί πιστεύω ότι έτσι χάνεται μεγάλο μέρος από το μαγικό άρωμά τους.
Επίσης βράζω τα πορτοκάλια μία μόνο φορά και όχι δύο ή τρεις όπως συνηθίζεται για να ξεπικρίσουν, επειδή θεωρώ ότι η όποια πικράδα τους εξισορροπείται από το σιρόπι.
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει.
Μπορούμε να τα σκεπάσουμε με ένα βαθύ πιάτο, όπως κάνουμε στους λαχανοντολμάδες, για να μένουν μέσα στο νερό καθώς θα χοροπηδάνε.
Βράζουμε μέχρι τα πορτοκάλια να τρυπιούνται με το πηρούνι (τα δικά μου χρειάστηκαν 10΄-12΄). Αν φοβόμαστε ότι θα είναι πικρά, τα στραγγίζουμε μετά από 5΄, γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να τρυπιούνται.
Βγάζουμε τα πορτοκάλια σε πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Κόβουμε και αφαιρούμε μια οριζόντια φέτα εκεί που είναι το κοτσάνι και ο αφαλός κάθε πορτοκαλιού.
Κόβουμε τα πορτοκάλια πρώτα στη μέση, αφαιρούμε ίνες και κουκούτσια και στη συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν και χρονομετρούμε 10΄ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
Ρίχνουμε στο σιρόπι τα πορτοκάλια μαζί με το ζουμί τους και βράζουμε για άλλα 5΄.
Αφήνουμε το γλυκό να μείνει μέσα στο σιρόπι για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε για άλλα 5΄-10΄, προσθέτοντας στο τέλος και το χυμό από ένα λεμόνι.
Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου