Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ρεβύθια με ψητό μπρόκολο και τραγανή κρούστα ...

 ... Καλή ιδέα ο Veganuary, ευφυές και το λογοπαίγνιο, ευκαιρία ίσως να κινήσει το ενδιαφέρον περισσοτέρων και να αλλάξουν ή έστω να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό τους με περισσότερα λαχανικά και όσπρια. Η σημερινή συνταγή τα συνδυάζει και τα νοστιμίζει με ψίχουλα ψωμιού και τυριά ...

 

Ρεβύθια με ψητό μπρόκολο και τραγανή κρούστα

 

 

 

υλικά:
350 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο
1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά ή μπαγιάτικο ψωμί
1/3 κούπας παρμεζάνα/γραβιέρα/μυζήθρα
1/4 κουτ.τσ. σκόρδο σε σκόνη
1/4 κουτ. τσ. θυμάρι
1/4 κουτ. τσ. ρίγανη
1 1/2 κούπα σάλτσα ντομάτας (έτοιμη)
85 γρ. ημίσκληρο τυρί
400 γρ. βρασμένα ρεβύθια (από κονσέρβα)




Πλένουμε το μπρόκολο και κόβουμε τα μπουκετάκια σε φέτες κατά μήκος.

 

 

 

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου έχοντας μέσα ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος.

Βγάζουμε με προσοχή το ζεστό σκεύος, ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το μπρόκολο.




 

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αραδιάζουμε τα μπουκετάκια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

Ψήνουμε για 20΄ περίπου. Αν το κοτσάνι δε μαλακώνει, ρίχνουμε στο σκεύος ελάχιστο νερό ώστε να διευκολύνουμε το βράσιμό του. 





Βγάζουμε το μπρόκολο σε πιάτο.

 




Αναμειγνύουμε το ψωμί, το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη γραβιέρα. 

 

 


 

 

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.






Αδειάζουμε στο σκεύος τη σάλτσα ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

 

 

 

 Ρίχνουμε τα ρεβύθια.

 

 

 

Σκορπίζουμε το ημίσκληρο τυρί και ανακατεύουμε.





Βάζουμε από πάνω το μπρόκολο.

 

 

 

Πασπαλίζουμε με το μείγμα του ψωμιού.

 

 

 

Ψήνουμε μέχρι να λυώσουν τα τυριά και να χρυσίσει η κρούστα, περίπου 10΄-15΄.

 Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄.

 


 

 

Σερβίρουμε.

 







 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου