... Αυτά έχουν οι κακές συναναστροφές. Αν είσαι κάθε μέρα στις μπουλανζερί και τις πατισσερί και σε περικυκλώνουν οι τάρτες, τα ρολά και τα κρουασάν, όταν από παντού μοσχοβολάει κανέλλα και φρεσκοψημμένη ζύμη, καλομαθαίνεις κι ύστερα σου λείπουν. Είναι το γνωστό "σε πλάνεψε η ντόλτσε βίτα ", μόνο που εδώ κυριολεκτεί. Μέσα τα κεφάλια τώρα και από τη σούπερ λίγκα γυρνάμε ξανά στην πρώτη ερασιτεχνική ...
Ρολά σφολιάτας με μήλα και μπαχαρικά
υλικά:
600 γρ. μήλα
2 κουταλιές νερό
75 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
1/2 κουτ. τσ. μείγμα μπαχαρικών για γλυκά (ή γαρύφαλλο και λίγο μοσχοκάρυδο)
1/2 κουτ. τσ. κανέλλα
1 φύλλο σφολιάτα
1 αυγό (ή φυτικό γάλα για νηστίσιμη εκδοχή)
μέλι ή πετιμέζι
παπαρουνόσπορος
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με τις 2 κουταλιές νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 15΄), ανακατεύοντας 1-2 φορές για να μην κολλήσουν.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της πιο μακράς πλευράς της, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. γύρω-γύρω.
Εγώ ενίσχυσα τη γεύση με μια στρώση γλυκό κυδώνι πριν βάλω τα μήλα.
Αλείφουμε τα κενά περιθώρια με χτυπημένο αυγό.
Τυλίγουμε ρολό, πιέζοντας καλά τις άκρες για να κλείσουν.
Κόβουμε ισόπαχες ροδέλες.
Αραδιάζουμε τις ροδέλες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς κελσίου, για 15΄.
Τραβάμε έξω το ταψί και αλείφουμε τις ροδέλες με λίγο μέλι, πετιμέζι ή σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 7΄-10΄ ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα γλυκά.
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε.
Η γέμιση αποδείχτηκε περισσότερη ή το φύλλο σφολιάτας μου μικρότερο από αυτό της αρχικής συνταγής. Επειδή ήταν άγλυκη κι επειδή βρήκα σφολιάτα χωρίς γλουτένη, έφτιαξα μηλοπιτάκια και για μένα χωρίς την επάλειψη με πετιμέζι ή σιρόπι μιας και απαγορεύονται ζάχαρη και αλάτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου