Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

From Francia with love ...

 ... Κάθε πρωί και σ' άλλη boulangerie. Θα μπορούσε να είναι σύνθημα, ίσως και να έπρεπε να είναι. Γιατί από πού αλλού θα ξεκινήσεις αν όχι από την κλασσική γαλλική μπουλανζερί; Που δεν είναι μόνο φούρνος αλλά και ζαχαροπλαστείο και μέρος για να κολατσίσεις.
Θα βρεις προφανώς ψωμιά με κορυφαία του χορού την μπαγκέτα την επιούσια, για την οποία στηθήκαμε στην ουρά  πάνω από 25΄, φουγκάς, ζυμωτά, πολύσπορα, βιολογικά, με ελιές, με καρύδια, με κάστανα ή σύκα, καλαμποκόψωμα, γενικώς ψωμιά σε δεκάδες εκδοχές. Κι ύστερα γυρνάς το κεφάλι προς τα αρτοπαρασκευάσματα, τα 
p'tites viennoiseries και σου πέφτει το σαγόνι.
Κρουασάν ασφαλώς, σκέτο και αποκλειστικά βουτύρου, το γεμιστό με σοκολάτα λέγεται pain au chocolat και δεν έχει σχήμα μισοφέγγαρου. Τάρτες κυρίως με μήλα, βερύκοκκα και δαμάσκηνα αλλά και μηλόπιτες, φλαν, κέικ αλμυρά και γλυκά, μπισκότα, μπριος, φοντάν, μπενιέ, ρολά κανέλλας και ρολά με σταφίδες, κλαφουτί με φρούτα κάθε εποχής.
Κι έρχεται η σειρά των γλυκών - τι να σου πω και τι να μολογήσω. Τα εκλαίρ, τα μιλφέιγ, τις λεμονόταρτες σκέτες και με μαρέγκα, τις τάρτες με τα μύρτιλλα, τις φράουλες ή τα φραμπουάζ, το μπαμπά που μοσχοβολάει ρούμι, τα σου και και τα 
 St Honoré, το κολασμένο Paris-Brest που πρέπει να πας μετά από Παρίσι Βρέστη για να το κάψεις ή τα μακαρόόόν, ων ουκ έστιν αριθμός. Σε κάθε πιθανή και απίθανη γεύση και χρώμα, βανίλια, δαμάσκηνο, αλμυρή καραμέλα, μπανάνα, φρούτα του πάθους, φραμπουάζ, μήλο, σοκολάτα, θυμάρι, καρύδα, μόκα, φυστίκι, με κάρυ και κάσιους ή πράσινο yuzu.
Και για τους λίγο πιο πεινασμένους, σάντουιτς με μπαγκέτα κυριολεκτικά για κάθε γούστο, ακόμη και ιδιοτροπία, πίτσες και κροκ μαντάμ κλασσικά και πιο δημιουργικά ή ευφάνταστα και σαλάτες που δε λείπουν από πουθενά. Αν είχαν περίπτερα, θα πούλαγαν και σαλάτες ...






 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου