Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Gingerbread man ...

 ... Επιτέλους θα έχω μούτρα να ξαναδώ τον Σρεκ. Όχι τόν ίδιο αυτοπροσώπως αλλά τον gingerbread man στην ταινία, που όλο του υπόσχομαι ότι θα τον φτιάξω κι όλο παραμένω άπραγη. 
Απ' την
Έλεν Ό
ξενμπερυ και τα παραμύθια της τον πρωτόμαθα, εκεί ήταν ...




 ... τον διάβαζα στην κόρη μου αλλά μόνο μέχρι την προτελευταία σελίδα γιατί δυσανασχετούσε με το φινάλε και  αρνιόταν να δεχτεί ότι την έπαθε τελικά από την αλεπού.





Eγώ πάλι που κάτι έμαθα από τα αρχαία για την
ύβριν, μια χαρά δίκαιη την έβρισκα την κατάληξη γιατί παραξιπάστηκε ο πιτσιρικάς, αλλά άντε να εξηγήσεις τώρα σε μικρό παιδί γιατί  δε θριαμβεύει στο τέλος ο ήρωας του παραμυθιού.
Φέτος είχα από νωρίς αποφασίσει να συναντηθώ με το gingerbread man και δώσαμε ραντεβού στην κουζίνα μου για τις αρχές Δεκέμβρη. 
Αλλά φτάσαντος λοκντάουν και μη βρίσκοντος το τζίντζερ αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ένα έτοιμο μείγμα για μπισκότα και να προχωρήσω στο παρασύνθημα. 
Το άλλο μου πρόβλημα ήταν η διακόσμηση - αυτό δυσκολεύτηκα να το λύσω. Χωρίς κατάλληλο κορνέ, στυλό σιλικόνης ή άλλο εργαλείο, πώς θα δώσω στο ανθρωπάκι τα attributa του; 
Διότι εμείς στην αρχαιολογία μάθαμε πως ένα αντρικό άγαλμα μετατρέπεται από τα attributa στο ζητούμενο - τουτέστιν με έναν κεραυνό γίνεται Δίας, με μια τρίαινα Ποσειδώνας και πάει λέγοντας. Κι επειδή τα πάντα είναι κλειστά και μόνο τα φαρμακεία ανοιχτά, αποφάσισα να αποτολμήσω τη διακόσμηση με μια σύριγγα, που είναι και must τώρα με τα εμβόλια ...


Gingerbread man
(Ψήσιμο και διακόσμηση)





υλικά:
ζύμη για μπισκότα (εδώ έτοιμη)
κουπ πατ 

Για το γλάσσο:
ζάχαρη άχνη
λίγες σταγόνες γάλα ή νερό






Φτιάχνουμε τη ζύμη, σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει (συνήθως για 30΄).

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, βάζοντας τη για ευκολία ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά.




Κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκότα.





Τα μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, ξανακάνουμε μια μπάλα ζύμης με τα υπολείμματα, την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και κόβουμε μπισκότα.

 Κάνουμε το ίδιο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη ζύμη.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς κελσίου για 15΄-17΄ περίπου, ανάλογα και με το πάχος των μπισκότων και έχοντας κατά νου ότι τα μπισκότα σκληραίνουν όταν κρυώσουν.





Για το γλάσσο βάζουμε ζάχαρη άχνη σε μπωλ (ξεκινάμε με μια κούπα περίπου) και ρίχνουμε προσεκτικά λίγες σταγόνες γάλα ή νερό. 

Ανακατεύουμε με πηρούνι πολύ καλά και δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε γάλα ή νερό, πριν ενσωματωθεί εντελώς το προηγούμενο. 

Το γλάσσο πρέπει να στέκεται και να μην είναι ρευστό.




Γεμίζουμε με το γλάσσο ένα στυλό σιλικόνης ή μία μικρή σύριγγα και δημιουργούμε τα χαρακτηριστικά του gingerbread man. 

Στην πιο απλή του μορφή βάζουμε 2 κουκκίδες για μάτια, μια γραμμή για στόμα, 2-3 κουμπάκια μπροστά και κυματιστές γραμμές στα χέρια και τα πόδια του.





Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε ένα περίγραμμα με γλάσσο και μετά να του δώσουμε τα χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν και οι πιο φανταιζί εκδοχές με σταγόνες σοκολάτας και καραμελάκια για κουμπιά, χρωματιστό γλάσσο για κασκόλ, ρούχα και παπούτσια.

Εγώ όμως θέλω χριστουγεννιάτικα μπισκότα και όχι φάσιο άικο, οπότε επιμένω στα απλά.





Φυλάμε τα μπισκότα σε μεταλλικό κουτί ή τα τυλίγουμε με μεβράνη και τα χαρίζουμε.

Και βέβαια τα τρώμε.





























2 σχόλια: