Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Γρήγορη κρεατόπιτα με καβουρμά …

… Για μένα η λύση είναι ο καβουρμάς σε ένα σωρό προβλήματα. Όταν δεν έχω στο ψυγείο ή δεν έχω ξεπαγώσει κιμά ή κρέας, όταν δεν έχω πολύ χρόνο για μαγείρεμα, όταν δεν μπορώ να κατέβω από τη γερακοφωλιά στο σούπερ μάρκετ, όταν ξαφνικά προκύπτει μια ανάγκη ή επιθυμία.
Διότι μπήκαμε στην Κρεατινή εβδομάδα και οδεύουμε ακάθεκτοι προς την ημέρα που η τσίκνα από τα σφάγια θα φτάσει μέχρι τον Όλυμπο, να νοσταλγήσει ο Δίας αλλοτινές του εποχές και δόξες.
Εγώ πάλι, τέτοιες εξτραβαγκάντσες τις αποφεύγω.
Θα τηρήσω έθιμα και παραδόσεις, ένα τσικ πιο χαμηλόφωνα. Και πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα, με τον καβουρμά που έχω πάντα στο ψυγείο …



Γρήγορη κρεατόπιτα με καβουρμά





υλικά:
350 γρ. (περίπου) καβουρμάς
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 μικρή ντομάτα
τοματοχυμός
ελάχιστος τοματοπελτές
ψιλοκομμένος μαϊντανός

προαιρετικά: 1 κουταλιά τυρί κρέμα

ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)

ντομάτα σε ροδέλες

2 έτοιμα πολλαπλά φύλλα







Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια και τρίβουμε το καρότο στο χοντρό τρίφτη.

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον καβουρμά. Επειδή το λίπος του είναι συγκεντρωμένο και ευδιάκριτο, μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγα κομμάτια για ελαφρύτερο αποτέλεσμα. 

Τον καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά σπάζοντας τον σε μικρότερα κομμάτια καθώς ζεσταίνεται.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄. Αν θέλουμε, σβήνουμε με λίγο κρασί.

 Ρίχνουμε τον τοματοχυμό, μια φρέσκια ντομάτα σε κυβάκια, αν έχουμε, και ελάχιστο πελτέ. 

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε μισή κούπα νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄.





Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον καβουρμά να κρυώσει ελαφρά. 

Προσθέτουμε μαϊντανό και 1 κουταλιά τυρί κρέμα, αν θέλουμε να ελαφρώσουμε λίγο την ένταση του κρέατος. 

Ανακατεύουμε καλά.






Απλώνουμε τον καβουρμά στο ένα πολλαπλό φύλλο. 

Μπορούμε να πασπαλίσουμε πρώτα το φύλλο με τριμμένο τυρί - εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε λίγο λιπαρά και θερμίδες.        
       
       
       



Σκορπίζουμε πάνω στο κρέας λίγο τυρί και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας.




Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τριμμένο τυρί και καλύπτουμε με το άλλο πολλαπλό φύλλο.



     



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου, προσαρμόζοντας το χρόνο και τον τρόπο ψησίματος στο δικό μας φούρνο.





Σερβίρουμε.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου