Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Αυγοτύρι …

… Απαράδεκτον, ανήκουστον,  ανεπίτρεπτον,  κατακριτέον, καταδικαστέον και όλα τα εις –τος και –τεος ρηματικά επίθετα που μπορώ να αραδιάσω.
Να μην έχω φτιάξει ποτέ τόσα χρόνια ένα αυγοτύρι; Να μην έχω καταγράψει το κατεξοχήν ηπειρώτικο γρήγορο φαγητό, λατρεμένο από μικρούς και μεγάλους;
Τι θα πει δεν έχει συνταγή, μήπως έχει συνταγή το τοστ που έχουν αναγάγει σε επιστήμη οι τηλεμάγειροι;
Τώρα που αυγά και τυρί οργιάζουν αποκριάτικα, απόψε θα φάμε το κλασσικό ηπειρώτικο καλοτηγανισμένο αυγοτύρι.
Με ντόπια φέτα και ηπειρώτικα αυγά …


Αυγοτύρι






υλικά:
150-200 γρ. φέτα
4 αυγά
πιπέρι






Σπάμε τη φέτα σε κομμάτια πατώντας τη με πηρούνι. Αν θέλουμε να περιορίσουμε το αλάτι ή τα λιπαρά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή φέτα με ανθότυρο ή τυρί cottage.






Ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με πηρούνι ανακατεύοντας με το τυρί. Νοστιμίζουμε με πιπέρι.






Ζεσταίνουμε καλά 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε το μείγμα.






Αφήνουμε να ψηθεί καλά από την κάτω μεριά και γυρίζουμε με σπάτουλα. Δεν είναι ανάγκη να γυρίσουμε ολόκληρο το αυγοτύρι, μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια.






Όταν ψηθεί και από την άλλη μεριά και πάρει ωραίο χρώμα, το βγάζουμε σε πιάτο.
Συνοδεύουμε με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί, μια ζουμερή ντοματοσαλάτα το καλοκαίρι, ή με 2-3 σκελίδες ωμό σκόρδο για τους πιο τολμηρούς εξ ημών (ή τους κορωνοϊούς, όπως προσπαθεί να μας πείσει  η διεθνής παράκρουση - βλέπω να μας έρχεται  καμιά σκορδαλιά με τζίντζερ στις 25 Μαρτίου).
Εμείς συνοδεύουμε με ντάκο.

Σερβίρουμε.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου