Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Σαλάτα με φασολάκια και σολομό …

… Εδώ και λίγον καιρό εξαφανίστηκαν από τη χώρα όλα τα χειροπιαστά, αληθινά αντικείμενα.
Και ως δια μαγείας, σίγουρα μετά από κάποιο τρομερό ξόρκι, αντικαταστάθηκαν όλα από το τρομερό ‘κάτι σε’.
Το είδα με τα μάτια μου, το άκουσα με τ’ αυτιά μου σε ένα σωρό εκπομπές στην τηλεόραση - άρα σίγουρα ισχύει.
Αν θέλεις ρούχα ζητάς κάτι σε μπλουζίτσα, κάτι σε πουκαμισάκι, κάτι σε παντελονάκι, ποτέ όμως το ίδιο το αυθεντικό αντικείμενο – μόνο το απατηλό είδωλό του.
Κι ούτε για παπούτσια κανονικά να ελπίζεις. Βολέψου με κάτι σε γοβίτσα, κάτι σε μποτούλα, κάτι σε σνικεράκι και να πεις κι ευχαριστώ.
Μόνο εγώ θεωρώ ότι το ‘κάτι σε’ ανάγει αυτομάτως το αντικείμενο σε παρομοίωση – για να μην πω προσομοίωση; Φταίει άραγε που εγώ κι ο Σαρτζετάκης κατέχουμε την ελληνικήν όσο ελαχιστότατοι Έλληνες;          
Πάντως, εγώ κυριολεκτώ και δικαίως μεταφράζω τη Sorta Salmon Niçoise του Jamie Oliver ως κάτι σε σαλάτα νισουάζ, αφού απουσιάζουν πολλά από τα κλασσικά υλικά της νισουάζ αλλά διατηρείται η λογική και ο χαρακτήρας της …




Σαλάτα με φασολάκια και σολομό
(κάτι σε νισουάζ)
      
      
     


     

υλικά:
300 γρ. στρογγυλά φασολάκια
250 γρ. σολομός φιλέτο
2 αυγά
ελιές Καλαμών σε ροδέλες
2 κουταλιές αγελαδινό γιαούρτι







Να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι δεν έφτιαξα τη συνταγή με τον προτεινόμενο τρόπο, τουτέστιν:
Αντί για σολομό φιλέτο, που βράζει στον ατμό πάνω από τα φασολάκια, προτίμησα το σαφώς οικονομικότερο κεφάλι σολομού, που έψησα στο φούρνο, αφού το άρτυσα με χοντρό αλάτι, πιπέρι, λευκό κρασί και λίγο λάδι και κατόπιν ξεψάχνισα προσεκτικά. 
Χρησιμοποίησα φασολάκια από κονσέρβα από καθαρή τεμπελιά.
Και τρίτον, ακόμη κι αν έβραζα φασολάκια, με τίποτα δε θα έβραζα μαζί τους και τα αυγά. Sorry, Jamie, βιαζόμαστε μεν, αλλά όχι κι έτσι,   νά ’μαστε και λογικοί …         
        
        
        
        
        


       
Αλατοπιπερώνουμε το γιαούρτι, νοστιμίζουμε με λίγο λάδι και ελάχιστο ξύδι, προσθέτουμε τις περισσότερες ροδέλες ελιάς και ανακατεύουμε καλά.







Ρίχνουμε τη σως στα φασολάκια και ανακατεύουμε απαλά.






      
       
Βράζουμε τα αυγά για 6΄ περίπου, ώστε να μη γίνουν πολύ σφιχτά, τα κρυώνουμε και τα καθαρίζουμε γελώντας ακατάσχετα. Τα κόβουμε στη μέση κάθετα και μετά ξανά στη μέση.         
                  
Βάζουμε τα φασολάκια σε πιατέλα ή δύο πιάτα.                
             
Μοιράζουμε το σολομό, βάζουμε από πάνω τα αυγά και ρίχνουμε τις υπόλοιπες ελιές.        
        
        
       


       

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τρίβουμε πιπέρι.

Σερβίρουμε.































      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου