Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Λαχανάκια Βρυξελλών γκρατέν …

… Τώρα που βγήκαμε απ’ την επιτήρηση και τα μνημόνια και βγήκαμε και στις αγορές του Αλ Χαλίλι, και γύρισε το τρικέφαλο μαντρόσκυλο στη φωλιά του κι εμείς λίγο-πολύ στις παλιές μας συνήθειες, οι Βρυξέλλες ξαναέγιναν απλώς η πατρίδα των γνωστών λαχανακίων. Ε; ε; …



Λαχανάκια Βρυξελλών γκρατέν





υλικά:
500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών

Για τη μπεσαμέλ:
2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες γάλα με χαμηλά λιπαρά
2/3 κούπας καπνιστό τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2/3 κούπας σκληρό τυρί (εδώ πεκορίνο)







Πλένουμε τα λαχανάκια, αφαιρούμε τυχόν κιτρινισμένα εξωτερικά φύλλα και τα χαράζουμε σταυρωτά στο κοτσάνι τους. 

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό χωρίς να μαλακώσουν εντελώς. 

Καλύτερα ακόμη, τα βάζουμε στον ατμομάγειρα αποφεύγοντας και τη μυρωδιά τους.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ λυώνοντας αρχικά το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. 

Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε ελαφρά για 3΄-4΄.








Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και συνεχίζουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.








Αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί και ανακατεύουμε να λυώσει.









Βάζουμε τα λαχανάκια σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τα περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.










Τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια το σκληρό τυρί.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄.







Χρησιμοποιούμε το γκριλ ή τη λειτουργία του θερμού αέρα για να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.








Σερβίρουμε.





 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου