… Θα πεθάνω από έρωτα, τραγουδάει η Χαρούλα.
Θα πεθάνω από βήχα, αντιτείνει στωικά η Ελένα.
Αυτά τα δυο δεν κρύβονται, ό,τι κληρώσει στον καθένα. Εμένα μου έλαχε το δεύτερο. Ο βήχας. Ασταμάτητος, παροξυσμικός, βαθύς, επιφανειακός, επαναφορτιζόμενος, ιογενής, αλλεργικός, κυρίαρχος. Εδώ και δεκαπέντε μέρες βήχω ασταμάτητα. Με το βήχα κοιμάμαι, με το βήχα ξυπνάω - και με τα ρούχα παρεμπιπτόντως.
Πήγα σε νοσοκομείο και ιδιώτες, πήρα φάρμακα και αντιϊσταμινικά - κορτιζόνη ευχαριστώ, έχω φάει - ψεκάζομαι με σπρέυ, φυσάω, ρουφάω, αποτέλεσμα μηδέν.
Από τις πολλές εισπνοές με θυμάρι με γλυκοκοιτάνε οι πατάτες, άνετα πουλιέμαι για ελευθέρας βοσκής με αρωματικό κρέας, απ’ το πολύ μελισσόχορτο ετοιμάζω την κηρήθρα μου να με κάνω βασίλισσα. Απ’ τις καραμέλες για το λαιμό θα γίνω μια φαφούτα με σάκχαρο, απ’ τα σιρόπια χορηγός της Novartis και μεγαλοσυλλέκτης μπουκαλιών. Έχω για παραγωγικό βήχα, για ξηρό, για δροσερό, για τεμπέλη.
Βοήθεια, χριστιανοί, κοντεύω να φλιπάρω. Εσείς οι αποκάτω βοηθάτε τον αποπάνω. Γειτόνοι, βοηθάτε το θυρωρό σας. Τι θα φάω, τι θα πιώ, τι θα στείλω στο χωριό.
Έχει μείνει λίγο μπριάμ από προχτές, θα τους φτιάξω και κάτι γρήγορο να προσφαΐσουν σήμερα κι αύριο βήχουμε. Εννοώ βλέπουμε …
Αλμυρά μάφιν με αλεύρι ολικής και ελιές
υλικά:
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα ζάχαρη
ρίγανη
120 ml ελαιόλαδο (ή ανάμεικτο με ηλιέλαιο)
200-250 ml ξυνόγαλο (αριάνι)
180 γρ. ροδέλες ελιάς
Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη ρίγανη.
Ρίχνουμε τις ελιές καλά στραγγισμένες και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο λάδι τα 200 ml ξυνόγαλο, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα των στερεών υλικών.
Ανακατεύουμε και, αν χρειάζεται, αραιώνουμε τη ζύμη με λίγο ξυνόγαλο ακόμη για να μην είναι πολύ πηχτή.
Μοιράζουμε σε φορμάκια για μάφιν που έχουμε ντύσει με τα ειδικά χαρτάκια ή απευθείας σε φόρμες σιλικόνης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄.
Όταν κρυώσουν κάπως τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Σερβίρονται ως ορεκτικό, τρώγονται για κολατσιό μαζί με ένα ποτήρι δροσερό ξυνόγαλο και συνοδεύουν το τσίπουρο.
Ιδανικά όμως μια παραδοσιακή φασολάδα, ένα πιάτο φακές ή μια χορταστική μερίδα γίγαντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου