Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Το Μάη λένε …

… πως θα βρέξει. Μάλιστα κυρία Σαββίδη μου, συμφωνώ και επαυξάνω αλλά δεν σας σιγοντάρω γιατί είμαι καλλίφωνη σαν καρακάξα. Να βρέξει διότι η λίμνη μας έφτασε σε ιστορικά χαμηλά και φαίνονται βράχια που είχαμε χρόνια να δούμε, να βρέξει αλλά να μη μας πνίξει. Κι αν μας πνίξει, τουλάχιστον να μη μας λιθοβολήσει με χαλάζι σε μέγεθος ναφθαλίνης, καρυδιού, μπάλας του γκολφ και οσονούπω μπάλας του τένις.

 

_IGP7825IMG_20180505_163436_IGP7826

 

Τό ’στρωσε στις αυλές και στα κεραμίδια, μόνο φακίρης ισορροπιστής μπορεί να περπατήσει στο δρόμο, ρίχνει εδώ και  μισή ώρα κι ο ουρανός ακόμα να ξεθυμάνει.
Κι εγώ επίσης.
Που τουρτουρίζω μέσα στα κοντομάνικα, ξυπόλητη με τις σαγιονάρες που βιάστηκα να κατεβάσω. Μουλιάζω στη βροχή, μουλιάζω και φασόλια.  Θα φτιάξω …

 

Φασολάδα


SAM_7400

 

υλικά:
300 γρ. φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 καρότα σε ροδέλες
τοματοχυμός
1 κουταλιά τοματοπελτές
2 κλωναράκια σέλινο

 

 

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄ ξαφρίζοντας αν χρειάζεται και τα στραγγίζουμε.

 

IMG_20180506_125843IMG_20180506_131447

IMG_20180506_132134

 

Ζεσταίνουμε νερό μέχρι τα 3/4 της κατσαρόλας και προσθέτουμε τα φασόλια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄ και ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα σε ροδέλες, το σέλινο, τη ντομάτα και τον πελτέ.

 

IMG_20180506_134043IMG_20180506_135607IMG_20180506_135655

 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει σκεπασμένη για 1 ώρα.

 

IMG_20180506_153056IMG_20180506_161123

 

Μετά τη 1 ώρα ελέγχουμε πόσο έβρασαν τα φασόλια και πόσο ζουμί υπάρχει στην κατσαρόλα. Η γραμμή που αφήνει στα τοιχώματα της κατσαρόλας μας βοηθάει να δούμε πόσο κατέβηκε και πόσο εξατμίστηκε από το ζουμί του φαγητού. Όσο η φασολάδα βράζει σε σιγανή φωτιά, τόσο χυλώνει και δένει. Λίγο πριν τη βγάλουμε, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λάδι,  και ανακατεύουμε καλά.

 

SAM_7396SAM_7397SAM_7399

 

Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

 

SAM_7402SAM_7403SAM_7401SAM_7405SAM_7404








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου