Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Κανελλόνια με κατίκι και μανιτάρια …

… Ο άνδρας που παντρεύτηκα 
δεν είναι από σόι
σκληρό κολάρο δε φορεί
μ’ ολόχρυσο ρολόι.

Δεν είναι όμορφος πολύ
δε βάζει ούτε κολώνια
κι αγαπημένο του φα
ΐ
είναι τα κανελλόνια.

Ο άνδρας που παντρεύτηκα
δεν έχει φίνους τρόπους
ποτέ δεν κάνει συντροφιά
με πλούσιους ανθρώπους.

Ευρώπες και Αμερικές
βλέπω με μακαρόνι
και όλο ψάχνω συνταγές 
για νέα κανελλόνι.

Μα ο άντρας που παντρεύτηκα
με βλέπει όλο στα μάτια
για κάθε τι που του ζητώ
γίνεται δυο κομμάτια.

Μια κανελλονού περνάω
στην κουζίνα μου να πάω
να του φτιάξω κανελλόνια
που μ’ αντέχει τόόόσα χρόόόνιααα …

 

Κανελλόνια με κατίκι και μανιτάρια

 

SAM_5707


υλικά:
1 κουτί κανελόνια (250 γρ.)
500 γρ. μανιτάρια
1 κουταλιά βούτυρο (εδώ αρωματικό)
λίγο λευκό κρασί
ρίγανη ή/και θυμάρι
150 γρ. μπέικον

1 αυγό
300 γρ. κατίκι
100 γρ. ανθότυρο
100 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Για τη μπεσαμέλ:
60 γρ. μαργαρίνη
60 γρ. αλεύρι
800 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

 

 

 

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα σωτάρουμε με το αρωματικό βούτυρο για 5΄ σε δυνατή φωτιά.

 

 

SAM_5687

 SAM_5690

 

 

Χαμηλώνουμε ελαφρά το μάτι, σβήνουμε αν θέλουμε με το κρασί, αρωματίζουμε με τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια. 

Προσθέτουμε το μπέικον κομμένο σε κομμάτια και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

 

SAM_5691

 IMG_7946

 

 

Λυώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε 2΄-3΄ να πάρει χρώμα. 

Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη για να μη δημιουργηθούν σβώλοι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ. Επειδή τα κανελλόνια δεν τα βράζουμε και το φαγητό δεν έχει άλλη σάλτσα για να μαλακώσουν, θέλουμε μια παχύρρευστη και όχι πηχτή μπεσαμέλ. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.

 

 

IMG_7955

 

 

Αναμειγνύουμε το κατίκι με το ανθότυρο, ρίχνουμε το αυγό και την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε με πηρούνι. 

Προσθέτουμε τα μανιτάρια με το μπέικον και ανακατεύουμε.

 

 

IMG_7947

 IMG_7949

 IMG_7950

 

 

Γεμίζουμε τα κανελλόνια χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι ή τα χέρια μας.

 

 

IMG_7952

 IMG_7954

 

 

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μια γεμάτη κουτάλα μπεσαμέλ. 

Αραδιάζουμε τα κανελλόνια και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. 

Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

 

 

IMG_7955

 IMG_7956 

IMG_7958

 IMG_7959

 

Είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε το φαγητό αποβραδίς και να το ψήσουμε την επομένη, ή από το πρωί για το βράδυ, ώστε να έχουν χρόνο τα κανελλόνια να μαλακώσουν. Αν βιαζόμαστε, μπορούμε να ζεματίσουμε για λίγο τα κανελλόνια σε καυτό νερό, διατρέχοντας πάντα τον κίνδυνο να κολλήσουν ή να σπάσουν.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄. 

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10΄. Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγο τυρί ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε το γκριλ ή τον αέρα για να πάρει χρώμα το φαγητό.

 

 

SAM_5699


 SAM_5709

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

SAM_5701

  

SAM_5706

  

SAM_5703

 

 




.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου